nieuws

CBS: klanten kopen minder voeding

Branche & Bedrijf 1407

CBS: klanten kopen minder voeding
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – Het verkochte volume aan voedings- en genotsmiddelen is in september met 1,2 procent gedaald. Dat is de sterkste daling in meer dan een jaar. Door prijsstijgingen nam de waarde van de verkopen wel toe.

Dat blijkt uit vanmorgen door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepresenteerde cijfers. Het cijfer van 1,2 procent is gecorrigeerd voor de verandering in koopdagen. Wanneer dat buiten beschouwing wordt gelaten blijft een stijging van 0,2 procent over. In waarde is sprake van een toename met 3,2 procent. ‘Dat heeft vooral van doen met prijsstijgingen. Mensen geven meer uit, maar krijgen minder producten’, meldt een woordvoerder van het CBS in antwoord op vragen van Distrifood.

Branche loopt ineens flink achter

Daarmee loopt de branche ineens flink achter bij de algemene trend. Als naar de totale consumptie wordt gekeken hebben in september 3,1 procent meer producten gekocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het is de hoogste groei na januari dit jaar. Er werd vooral meer uitgegeven aan kleding, schoenen en woninginrichting. Consumenten gebruikten meer gas dan in september vorig jaar, aldus het statistiekbureau. Dat hangt samen met het weer.

Diensten met 2 procent omhoog

Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen gaven consumenten ruim 2 procent meer uit dan in september 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Reageer op dit artikel