nieuws

‘Alternatieven voor pinnen duur voor winkels’

Branche & Bedrijf 2341

‘Alternatieven voor pinnen duur voor winkels’
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Nieuwe Europese regels voor het betalingsverkeer, die het technologiebedrijven makkelijker maken met alternatieve betaalmethoden de markt te betreden, dreigen winkeliers op te zadelen met hoge kosten.

De consument krijgt uiteindelijk de rekening gepresenteerd voor deze nieuwe manieren van betalen, waarschuwt branchevereniging Detailhandel Nederland.

Gebaseerd op creditcard

De nieuwe regels, die volgend jaar van kracht worden, zetten de deur wijd open voor nieuwe toetreders die alternatieve betaaldiensten aanbieden. Deze betaaldiensten, zoals betalen met apps op de smartphone zijn veelal gebaseerd op de creditcard. De belangenvereniging van winkeliers vreest dat die ten koste gaan van het pinnen, dat efficiënt is en bovendien veel goedkoper voor winkeliers.

Nu nog weinig creditcardbetalingen

‘In Nederland zien we nu nog relatief weinig creditcardbetalingen’, zegt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland. Daar kan verandering in komen als partijen als PayPal, Apple, Google en Facebook ruim baan krijgen. ‘Dat zijn geen nieuwe betaalmiddelen, maar gewoon dure creditcardtransacties in een nieuw jasje.’

Duurder dan pinnen

De nieuwe regels maken het ook nog eens bijna onmogelijk om de klant die met zijn smartphone afrekent, zelf te laten opdraaien voor de hogere transactiekosten vergeleken met die van het pinnen. Daarom zullen winkeliers zich volgens Detailhandel Nederland genoodzaakt zien hun prijzen te verhogen.

Reageer op dit artikel