nieuws

Nederlands-Belgische alliantie voor statiegeld

Branche & Bedrijf 2087

Nederlands-Belgische alliantie voor statiegeld
ANP

DEN HAAG/BRUSSEL – Diverse maatschappelijke organisaties uit Nederland en Vlaanderen hebben de krachten gebundeld om beide landen ertoe te bewegen statiegeld op PET-flessen en blikjes in te voeren.

Vandaag, maandag 27 november, is de Statiegeldalliantie gelanceerd, waaraan 21 organisaties meedoen. Het platform dat pleit voor statiegeld op alle blikjes en PET-flessen is een initiatief van de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux.

Strijd om statiegeld

Volgens de deelnemende partijen is de strijd om statiegeld niet alleen zaak van milieuorganisaties. ‘Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek’, stellen de organisaties die op deze manier willen laten zien dat er een breed draagvlak is.

Zwerfafval

Door verdere invoering van statiegeldsysteem hopen ze zwerfafval, dierenleed en opruimkosten te verminderen. Onder de Nederlandse deelnemers zijn onder meer gemeente Weert, Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht, Stichting De Noordzee. Uit Vlaanderen doet onder meer TestAankoop mee, de consumentenorganisatie van België met 350.000 leden. Ook Limburg.net heeft zich aangesloten, dat afval inzamelt in 45 gemeenten.

Wel of geen statiegeld

In zowel Nederland als Vlaanderen woedt momenteel de statiegeld-discussie. ‘Voor de Nederlandse regering nadert het moment van de waarheid’, aldus Recycling Netwerk Benelux op zijn website. Op 30 november is er een Rondetafelgesprek over Kunststofketen en Zwerfafval en op 13 december wordt het Algemeen Overleg Circulaire Economie gehouden met op de agenda onder meer de ‘petitiemotie’ Plastic Soup Surfer en het Onderzoek statiegeld kleine flesjes en blikjes. Ook in Vlaanderen woedt deze discussie. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) heeft volgens Recycling Netwerk Benelux meerdere malen in de plenaire van het Vlaams parlement aangekondigd dat ze voorstander is van statiegeld en in 2018 gaat beslissen.

Greenpeace laakt Coca Cola

In de lobby om statiegeld heeft actiegroep Greenpeace vorige week bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen Coca-Cola. De onderneming maakt volgens de milieugroep ten onrechte in onder meer advertenties goede sier met het feit dat de verpakkingen van het bedrijf allemaal recyclebaar zijn. Volgens de actiegroep verkoopt Coca-Cola ‘groene illusies’ omdat alle PET-flessen in principe recyclebaar zijn en het dus geen bijzondere prestatie is van de frisdrankenfabrikant.

Industrie en supermarkten tegen

Zowel de frisdrankenindustrie en de supermarktsector (CBL) zijn tegen invoering van statiegeld. Zo kwam het CBL in september nog in het geweer tegen een onderzoek over het invoeren van statiegeld.

Reageer op dit artikel