nieuws

VNO-NCW: verzachting btw-pijn langs grens

Branche & Bedrijf 1236

VNO-NCW: verzachting btw-pijn langs grens

DEN HAAG – Werkgeversorganisatie VNO_NCW wil dat de landelijke overheid een potje van €200 miljoen uittrekt om de pijn van de verhoging van het lage btw-tarief te verzachten.

Volgens de organisatie moeten ondernemers in middelgrote steden met leeglopende stadscentra moeten worden gecompenseerd voor de btw-verhoging naar 9 procent. Dat geldt ook voor ondernemers in de krimp- en grensregio’s. Dat bedrag moet volgens VNO-NCW komen uit een pot die bedoeld is om regionale knelpunten aan te pakken.

Krimp en leegstand stoppen

Met dat geld kunnen gemeenten en ondernemers samen hun stadscentrum of gebied ‘weer onderscheidend en aantrekkelijker’ maken. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer denkt dat zo de krimp en leegstand kunnen worden gestopt. ‘Door binnen- en buitenlandse toeristen aan te trekken ontlasten we bovendien overvolle steden, en creëren we extra omzet in die gebieden.’

Steden en ondernemers moeten plannen maken

Details over hoe het geld gebruikt moet worden, kan De Boer nog niet geven. Het geld moet in elk geval ‘slim en gericht’ worden ingezet voor ‘de beste plannen’. VNO-NCW wil dat die plannen door de steden en ondernemers zelf worden gemaakt. Daarmee komt volgens de ondernemersorganisatie ‘veel energie vrij’ en kunnen grotere investeringen worden uitgelokt.

Supermarktbranche bezorgd over btw-verhoging

In de supermarktbranche is met grote zorg gereageerd op het plan van het nieuwe kabinet om de btw op dagelijkse producten te verhogen van 6 naar 9 procent. Het overgrote deel van de supermarktomzet valt onder het lage tarief. Vooral in de buurt van de grens met Duitsland kan dit voor omzetverlies gaan zorgen, stelde CBL-directeur Marc Jansen eerder.

Reageer op dit artikel