nieuws

‘Hogere btw jaagt grensklant naar Duitsland’

Branche & Bedrijf 5120

‘Hogere btw jaagt grensklant naar Duitsland’
CBL-directeur Marc Jansen laakt de plannen van minister Carola Schouten voor een kliklijn waar boeren over supermarkten kunnen klagen. Foto: Roel Dijkstra

DEN HAAG – De Nederlandse supermarktsector maakt zich ernstige zorgen over de voorgenomen verhoging van de btw op basisproducten van 6 naar 9 procent. Vooral in de buurt van de grens met Duitsland kan dat voor omzetverlies gaan zorgen.

Dat zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel namens de supermarkten in De Gelderlander. ‘De btw-verhoging zullen we moeten doorberekenen in onze prijzen. Daardoor hebben mensen in de grensregio een extra reden om in Duitsland te gaan winkelen. Jansen denkt dat klanten die toch naar Duitsland gaan ook direct veel andere producten zullen kopen die niet goedkoper zijn in Duitsland. Op dit moment gaan veel Nederlanders al de grens over voor goedkopere benzine, sterke drank, vlees en drogmetica-artikelen.

Verhoging met 50 procent

Vorige week lekte uit dat het kabinet van plan is het lage btw-tarief met vijftig procent te verhogen naar 9 procent. De maatregel maakt deel uit van een voorgenomen bredere hervorming van de belastingen waarbij de lasten van inkomen naar consumptie worden verschoven. Officieel worden de plannen van het nieuwe kabinet waarschijnlijk later deze week bekendgemaakt. Dan moet ook duidelijk worden welke compensatie er voor consumenten komt. Duitsland kent een laag btw-tarief van 7 procent. In België is dit afhankelijk van het product 6 of 12 procent.

Kwart Nederlanders shopt weleens over de grens

Een kwart van de Nederlanders doet wel eens boodschappen in het buitenland, zo bleek in 2014 uit onderzoek van Deloitte. Gemiddeld geven ze daarbij per maand meer dan €60 uit. Een half procent van de Nederlanders heeft zijn primaire supermarkt, de winkel waar het grootste deel van het boodschappengeld naartoe gaat, in het buitenland. Vooral Duitsland is daarbij populair als bestemming om boodschappen te doen.

Reageer op dit artikel