nieuws

Foodwatch wil btw-vrije groente en fruit

Branche & Bedrijf 2956

Foodwatch wil btw-vrije groente en fruit

AMSTERDAM – Actiegroep Foodwatch is een e-mailactie gestart om groente en fruit niet duurder te maken, maar juist btw-vrij.

Foodwatch zoekt medestanders om de geplande btw-verhoging in het nieuwe regeerakkoord, van 6 naar 9 procent, van tafel te krijgen.

Actief voedselbeleid

De organisatie wil dat het kabinet een actief voedselbeleid gaat voeren, en daartoe behoort het afschaffen van btw op groente en fruit. ‘Dit moet leiden tot een gezonder voedingspatroon, gezondere mensen en uiteindelijk minder hard stijgende zorgkosten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Europese Commissie bepleiten het stimuleren van groente en fruit met prijsmaatregelen’, aldus Foodwatch in een persbericht.

Onvoldoende groente

Groente en fruit zijn volgens de consumentenorganisatie deze eeuw al aanzienlijk duurder geworden. ‘Veel ongezond eten daarentegen is amper in prijs gestegen. Suiker is zelfs 18 procent in prijs gedaald. Al eerder is in de Kamer verzocht om groente en fruit btw-vrij te maken, maar het kabinet heeft hier niks mee gedaan. Ondertussen eten 6 op de 7 Nederlanders onvoldoende groente. Hetzelfde percentage eet onvoldoende fruit. Wekelijks komen er in Nederland 1.200 mensen met suikerziekte bij’, vervolgt Foodwatch.

Reageer op dit artikel