nieuws

Foodsector groeit door in augustus

Branche & Bedrijf 1163

Foodsector groeit door in augustus

DEN HAAG – Nederlandse supermarkten hebben in augustus de omzet met ruim 3 procent zien toenemen. Daarmee groeit de omzet in de supermarktsector iets trager dan die van de detailhandel als geheel.

Dat blijkt uit vanmorgen door het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten gebrachte cijfers. De detailhandel als geheel heeft in augustus 4,4 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het verkoopvolume was 3 procent hoger, de rest van de toename was te danken aan hogere prijzen. De omzet van zowel de foodsector als de non-foodsector groeide. Daarnaast is online bijna 18 procent meer omgezet.

Acht maanden van groei op rij

De omzet van de winkels in non-food groeide met bijna 5 procent. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, was ook bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder. Het is de achtste maand op rij waarin zowel de omzet als het volume van de non-foodsector groeide, aldus het statistiekbureau. De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in meubels en huishoudartikelen realiseerden net als vorige maand de grootste omzetstijging.

Speciaalzaken groeiden nauwelijks

Ook de omzet van winkels in recreatieartikelen, kledingzaken, winkels in schoenen en lederwaren en drogisterijen en parfumerieën groeide. De omzet van winkels in consumentenelektronica was maar een fractie hoger dan een jaar eerder. De winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in augustus een omzetstijging van bijna 3 procent. Het volume was hetzelfde als in augustus vorig jaar. De omzet van de supermarkten groeide met ruim 3 procent, die van de speciaalzaken nauwelijks. Het volume bij de supermarkten was een fractie hoger, maar bij de speciaalzaken bijna 3 procent lager dan een jaar eerder.

Ontwikkelingen vorige maand

In juli mat het CBS ook al een omzetgroei van ruim 3 procent voor winkels in voedings- en genotsmiddelen. Toen groeide de supermarktomzet met bijna 4 procent, die van de speciaalzaken met ruim 1 procent.

Reageer op dit artikel