nieuws

AH Zuidhorn niet open op zondag voor kerst

Branche & Bedrijf 2174

AH Zuidhorn niet open op zondag voor kerst
AH Zuidhorn. Foto Jan-Willem van Vliet

ZUIDHORN – De vestiging van Albert Heijn in Zuidhorn mag ondanks herhaaldelijke verzoeken van de supermarkt niet open op de zondagen voor kerst en nieuwjaarsdag.

Waar veel supermarkten zelfs op de zondag voor kerst en nieuwjaarsdag gaan bezorgen, blijft zondagsopening een taboe in het Groningse Zuidhorn.  Een discussie in de gemeenteraad, die in april al eens is gehouden, werd nog eens dunnetjes overgedaan. Dat gebeurde na een tweede verzoek van de franchisevestiging van multi-franchiser GeHA Retailgroep.

Vrees voor omzetverlies

Het betoog van de winkel, dat in naburige plaatsen supermarkten wel op 24 en 31 december open mogen, kreeg geen gehoor. De vestiging van AH vreest daardoor voor een flink omzetverlies. Klanten zullen uitwijken naar naburige plaatsen, waaronder Groningen. De winkels daar mogen de twee zondagen van 10.00 tot 22.00 uur hun deuren openen.

Beslissing doorgeschoven

De coalitie van CDA, ChristenUnie en Groen Links heeft geen oor voor die argumenten. Het college houdt star vast aan afspraken die zijn gemaakt bij de samenstelling. In die onderhandelingen is afgesproken een eventuele discussie over zondagsopening door te schuiven tot na de volgende gemeenteraadsverkiezingen en een gemeentelijke herindeling. De oppositie in de gemeenteraad,  bestaande uit PvdA en D66,  heeft wel oog voor het belang van de winkel en zou ook graag anders zien.

Discussie woedt al langer

In Zuidhorn woedt al langer een discussie over zondagsopenstelling van winkels/supermarkten. Medio september 2015 besliste de gemeenteraad dat eventuele zondagsopening deze collegeperiode niet aan de orde zou komen. Uit een toen gehouden enquête zou ook blijken dat 57 procent van de inwoners tegen zou zijn. Een mei dit jaar gehouden Facebookactie van de supermarkt, waaruit zou blijken dat zo’n 75 procent van de klanten voor zondagsopening is, bracht het college ook niet tot andere gedachten.

Niet altijd dicht op zondag

Opvallend is ook dat de zondagsrust niet altijd is gewaarborgd. Op een twaalftal zon-  en feestdagen, waaronder Tweede Kerstdag, mogen de supermarkten wél open. ‘Ook op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag mogen we bijvoorbeeld wél open’, aldus toenmalig supermarktmanager Abbe Borger in juni in Distrifood.

Reageer op dit artikel