nieuws

CBL verwijt NVWA geklungel in eiergate

Branche & Bedrijf 1366

CBL verwijt NVWA geklungel in eiergate

LEIDSCHENDAM – Het CBL verwijt de NVWA ‘geklungel’ in de fipronil-affaire.

Behalve ongelukkige uitlatingen in Nieuwsuur van de plaatsvervangend inspecteur-generaal, had de voedselwaakhond ook veel eerder aan de bel moeten trekken na een eerste melding van fipronil eind vorig jaar. Dat vindt CBL-directeur René Roorda.

Tot vier keer toe een recall

‘Maar het meest opmerkelijke is dat er tot vier keer toe in een week een recall is ingezet. Nooit eerder meegemaakt en het had niet gehoeven’, laat Roorda aan Distrifood weten. Supermarkten begonnen een maand geleden met het uit de schappen halen van een groot deel van hun eierenassortiment. In de weken daarna zakte de totale verkoop van de eieren flink terug. In de eerste week van augustus werd er 36 procent minder omzet met eieren gedraaid dan in dezelfde week in 2016. In de tweede week van augustus lag de eierenomzet nog 12 procent lager dan vorig jaar. En in de derde week was alles weer normaal.

Fipronil-affaire dreunt na

Hoewel de verkoop weer normaal is dreunt de fipronil-affaire toch na. Er zijn weliswaar tussen de 8 en 10 miljoen eieren vernietigd nadat bekend werd dat Chickfriend het giftige anti-luizenmiddel gebruikte. Maar dat wil niet zeggen dat het nu helemaal over en uit is. Er wordt gevreesd voor een olievlek die zich verder uitbreidt. Fabrikanten riepen zelf al wafels, koekjes en eiersalades terug omdat er eieren, met lage doseringen fipronil, in verwerkt waren.

Giftige stof Amitraz in vleesindustrie

Maar ook in de vleesindustrie zou Chickfriend, een verboden giftige stof hebben gebruikt. Minister Schippers en staatssecretaris Van Dam schreven aan de Tweede Kamer dat amitraz, een matig toxische stof, door het bedrijf zou zijn ingezet bij vliegenbestrijding bij kalveren. Zijn de eieren dan nog maar het begin van iets veel groters ? CBL-directeur René Roorda denkt van niet. ‘Daar zijn op dit moment geen aanwijzingen voor. Maar de crisis had sowieso kleiner kunnen zijn als de NVWA adequater had gehandeld.’

Lees het hele interview met René Roorda in Distrifood van 2 september

Reageer op dit artikel