nieuws

CBL laakt statiegeldonderzoek CE Delft

Branche & Bedrijf 2442

CBL laakt statiegeldonderzoek CE Delft
ANP

LEIDSCHENDAM – Het CBL heeft geen goed woord over voor een rapport van advies- en onderzoeksbureau CE Delft over de uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes en blikjes.

Vandaag komen de resultaten naar buiten van een onderzoek, in opdracht van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma, waaruit blijkt dat het aandeel kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval enorm zou afnemen als op deze producten statiegeld komt.

Invoering kost tientallen miljoenen

Afhankelijk van onder meer de wijze van inzamelen en de hoogte van het statiegeld zou er tussen de 70 en 90 procent minder kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval komen, aldus een onderzoek van CE Delft. De invoering zou tussen de € 10 en € 110 miljoen kosten.

Extra statiegeldmachines bij supermarkten

De grootste kostenpost ligt bij de supermarkten. Daar zullen extra statiegeldmachines moeten worden geplaatst. Daar staat volgens de onderzoekers tegenover dat gemeenten minder kwijt zijn aan het opruimen van zwerfafval. Dat kan oplopen tot maximaal € 80 miljoen per jaar, schatten de onderzoekers.

CBL maakte in 2016 bezwaar

Het CBL is niet te spreken over de onderzoekswijze. ‘Wij hebben reeds in 2016 bezwaar gemaakt tegen de keuze voor CE Delft als opdrachtnemer. CE Delft is een commercieel bureau. Het CBL is van mening dat onderzoek dient te worden uitgevoerd door een onafhankelijk instituut’, stelt de koepelorganisatie in een persverklaring.

Supermarkten kunnen kosten niet compenseren

Het CBL heeft herhaaldelijk aangegeven dat ten allen tijde een ‘level playing field’ is gewenst. ‘De overige verkooppunten van statiegeldverpakkingen dienen de flesjes en blikjes ook in te nemen omdat supermarkten de kosten van de extra inname niet kunnen compenseren met opbrengsten.  De opbrengsten van de materialen zijn aanzienlijk lager dan waarmee CE Delft heeft gerekend. En de kosten voor de retailers zijn beduidend  hoger dan weergegeven,’ aldus het CBL.

Niet publiek toegankelijk

Verder wordt volgens het CBL gebruik gemaakt van informatie van derden, bijvoorbeeld Tomra en Global Data, die niet publiek toegankelijk is. ‘Het onderzoek is daarmee niet transparant en niet te verifiëren’, aldus het CBL.

Meer kritiek

Volgens het CBL staat de organisatie niet alleen in de kritiek. ‘Nederland Schoon neemt ook afstand van het rapport evenals de FNLI, de bierbrouwers en frisdrankenindustrie.’

Reageer op dit artikel