nieuws

Gemert in verzet tegen bouw supermarkten

Branche & Bedrijf 2571

Gemert in verzet tegen bouw supermarkten

GEMERT – De plannen van een investeerder voor twee nieuwe supermarkten aan de rand van Gemert roepen verzet op van inwoners en winkeliers in het dorp.

Zowel ondernemers als omwonenden leggen zich niet neer bij het besluit van de gemeente Gemert-Bakel om de komst van twee nieuwe supermarkten mogelijk te maken. Met name de locatie, aan de rand van het dorp, schiet in het verkeerde keelgat. Ze zijn van plan om de bouw tot aan de raad van State aan te vechten.

Liever in centrum Gemert

De ondernemer zien de nieuwbouw liever in het centrum van het dorp komen, meldt het Eindhovens Dagblad. Daar zouden ze een aanzuigende werking voor het hele centrum hebben. ‘Dan versterk je elkaar. Maar dat is op deze plek zeker niet het geval’, aldus Harrie Wijn, vice-voorzitter van de Ondernemersvereniging Gemert. Volgens hem overwegen de ondernemers juridische stappen omdat er volgens hem een reële kans is dat het plan het niet haalt.  ‘Het is zeker nog geen gelopen race.’

Aantrekkingskracht verhogen

Centrummanager Otto Nijst ziet de plannen ook niet zitten. Hij is niet tegen de komst van supermarkten. Die kunnen de aantrekkingskracht van Gemert als winkeldorp verder verhogen, maar de plek is volgens hem niet goed. ‘Het zou dramatisch zijn voor Hartje Gemert als dit doorgaat.’

Gemeente vreest schadevergoeding van €4 miljoen

De gemeente is ook niet blij met de plannen maar zegt de vergunning voor de bouw van twee nieuwe winkels niet te kunnen weigeren aan investeerder/projectontwikkelaar Reggestede Projecten. Bij weigering hangt de gemeente een schadeclaim van €4 miljoen boven het hoofd omdat er een detailhandelsbestemming op de grond rust waar voorheen een tuincentrum zat.

Nog geen namen van supers

Welke supermarkten zich in de nieuwbouw gaan vestigen, kon Reggestede nog niet zeggen. Volgens het ED zouden Coop en Lidl kandidaat zijn. De discounter heeft al een vestiging in Gemert maar zou graag naar een groter pand verhuizen. Naast deze nieuwbouw heeft ook Aldi plannen in het dorp en wil ook een winkel in een nog te realiseren nieuwbouwcomplex. Daarmee zou het aantal supermarkten van vijf naar zeven stijgen. Naast Lidl heeft het 16.000 inwoners tellende dorp nu al vestigingen van AH, Jumbo, Nettorama en Spar.

Reageer op dit artikel