nieuws

RvS zet streep door verhuizing Boni Urk

Branche & Bedrijf 1974

RvS zet streep door verhuizing Boni Urk
Archieffoto: Anne van der woude

URK – De verhuizing van de Boni in Urk van centrum naar een een bedrijventerrein aan de rand van de vissersplaats is voorlopig van de baan.

Dat blijkt uit een definitieve uitspraak van de Raad van State rondom het bestemmingsplan voor het betreffende bedrijventerrein, waarover dagblad De Stentor schrijft. Volgens de RvS is het bestemmingsplan volstrekt in tegenspraak met het detailhandels- en structuurbeleid van de gemeente, dat alleen perifere detailhandel zoals bouwmarkten toestaat op bedrijventerreinen.

Gemeente was voorstander van verhuizing

Boni wilde de vestiging aan Het Klif in het centrum van Urk inruilen voor een nieuwe supermarkt op bedrijventerrein Lemsterhoek. De gemeente en Boni vonden de verhuizing een goed plan omdat de huidige winkel te klein is, logistiek moeilijk gevestigd is en het verkeer van klanten voor veel overlast zorgt. Volgens de protesterende winkeliers past een supermarkt echter niet op een bedrijventerrein.

Andere supermarkten tekenden bezwaar aan

Ook de lokale Albert Heijn en Jumbo verzetten zich tegen de komst van een grotere Boni-supermarkt. Volgens hen is er geen ruimte voor nog een grote supermarkt in Urk en zou het leegkomende pand aan Het Klif door een andere supermarktketen kunnen worden overgenomen. De Boni aan Het Klif is maar 500 vierkante meter groot. De drie andere supermarkten in het dorp, Urk heeft ook nog een Aldi, zitten elders in Urk vlakbij elkaar.

Gemeente moet andere oplossing zoeken

De gemeente zal nu op zoek moeten naar een andere oplossing voor de Boni of het bestemmingsplan opnieuw moeten schrijven. De verhuizing van de supermarkt maakte deel uit van een bredere ambitie om het bedrijventerrein te transformeren naar een mix van wonen, werken en winkelen.

Reageer op dit artikel