nieuws

Arrestaties Chickfriend in eierschandaal

Branche & Bedrijf 1414

Arrestaties Chickfriend in eierschandaal

RIJSWIJK (update) – Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn donderdag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal.

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de fipronil-kwestie. Acht locaties in Nederland zijn donderdag doorzocht. De Nederlandse en Belgische autoriteiten deden donderdag op verschillende plaatsen huiszoekingen in verband met het onderzoek naar de verboden stof fipronil in eieren.

In opdracht van het OM

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) voerden het onderzoek uit in opdracht van het OM. Het OM laat weten dat het een gezamenlijke actie is met België. Een woordvoerder wil niet vertellen waar de doorzoekingen in Nederland plaats hebben gevonden. Land- en tuinbouworganisatie LTO had donderdag nog geen informatie over de invallen.

Acht invallen in België

Belgische media meldden dat er in dat land op acht adressen invallen zijn gedaan. Het zou vooral gaan om desinfecteerbedrijven die fipronil zouden hebben gebruikt. De actie volgt een dag nadat Nederland en België met elkaar steggelden over de verantwoordelijkheid voor de eiercrisis.

Onderzoek gericht op ChickFriend

In Nederland richt het strafrechtelijk onderzoek zich tot nog toe vooral op ChickFriend, het servicebedrijf uit Barneveld dat een middel waar later fipronil in bleek te zitten heeft gebruikt om bloedluis in kippenstallen te bestrijden. Alle circa 180 pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met ChickFriend werden eind juli geblokkeerd door de NVWA. De sector zelf had een week eerder al besloten dat die bedrijven geen eieren meer zouden leveren.

Bestrijdingsmiddelen net over de grens

De onderneming uit Barneveld kocht vermoedelijk bestrijdingsmiddelen bij een bedrijf uit het Belgische Weelde, net over de grens onder Tilburg. Daar vielen de Belgische autoriteiten al eerder binnen. Het giftige fipronil is op zichzelf een legaal product, maar het mag niet in kippenstallen worden gebruikt en ook niet in eten terechtkomen.

Reageer op dit artikel