nieuws

Greenpeace telt bio-aanbod supermarkten

Branche & Bedrijf 1589

Greenpeace telt bio-aanbod supermarkten

AMSTERDAM – Greenpeace gaat in honderden supermarkten van zeven formules het biologisch aanbod van aardappelen, groente en fruit tellen.

Greenpeace wil door het aanbod aan biologische producten in kaart te brengen, stimuleren dat supermarkten meer gifvrije en bij-vriendelijke producten in het schap gaan leggen. Dit schrijft Greenpeace op het vrijwilligersplatform greenwire.greenpeace.org aan de vrijwilligers die de supermarkten bezoeken om het aanbod te tellen.

Inzicht verschaffen aan consument

Met het onderzoek wil de actiegroep aan het licht wil brengen of en hoe Nederlandse supermarkten ’hun verantwoordelijkheid nemen’ en wie de koplopers en achterblijvers zijn. De actiegroep wil daarmee consumenten inzicht bieden ‘welke supermarkten de meeste keuze geven in biologische producten en supermarkten stimuleren om hun agf-schap verder te verduurzamen’, aldus de organisatie op de website voor zijn vrijwilligers.

Zeven formules

De vrijwilligers gaan volgens de organisatie honderden vestigingen van zeven formules bezoeken om het aanbod te inventariseren. Greenpeace onderzoekt het bio-aanbod van Coop, Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dirk, Aldi en Lidl. Ook worden de niet bio-producten geteld om zo het aandeel aan biologische producten te kunnen berekenen. De supermarkten zijn per brief op de hoogte gesteld van de telling, schrijft Greenpeace.

Doelen en ambities ketens

In de brieven aan de ketens is bovendien een vragenlijst opgenomen. Greenpeace wil onder meer weten wat het omzetaandeel is van biologische groenten en fruit in het totale agf-schap en hoe groot het aandeel Milieukeur-gecertificeerde producten is in de jaarlijkse afzet. Ook wil de actiegroep horen welke doelen en ambities de ketens hebben. Daarnaast wil de actiegroep weten hoe groot het aandeel is wat van Nederlandse telers afkomstig is en hoe de betreffende keten boeren en tuinders steunt bij verduurzaming van de productie.

Telling tot eind september

De aftrap van de telling heeft 24 augustus plaats tijdens een vrijwilligersborrel op het hoofdkantoor van Greenpeace in Amsterdam. Tijdens de borrel en op de website legt Greenpeace uit wat moet worden geteld en wat niet: ‘Aardappelen, groenten, paddenstoelen en fruit. Zowel onbewerkte producten als voorgesneden producten, zoals aardappels, gesneden sla en verse fruitsalades worden wel geteld. ‘We trekken de grens bij producten waar andere ingrediënten aan toegevoegd zijn, zoals aardappelschijfjes met kruiden, of maaltijdsalades met dressing.’ De telling loopt door tot eind september.  Voor de vrijwilligers zijn zogenaamde turf-kaarten beschikbaar waarmee ze het aanbod in kaart brengen.

Oktober een rapport

Greenpeace verwacht in de loop van oktober een onderzoeksrapport te publiceren.

Reageer op dit artikel