nieuws

Controle sigaretten funest voor caissières

Branche & Bedrijf 2874

Controle sigaretten funest voor caissières

OOSTERHOUT – De verplichte leeftijdscontrole bij jongeren die sigaretten willen kopen heeft grote gevolgen voor tientallen werknemers van supermarkten en tankstations.

Nu tabaksverkoop aan minderjarigen sinds 2014 verboden is, worden caissières geconfronteerd met beledigingen, intimidaties en moeten ze in sommige gevallen zelfs rake klappen incasseren. Dat beweren verschillende brancheorganisaties in De Telegraaf. Door het verbale en fysieke geweld zitten tientallen medewerkers ziek thuis.

Geweldpleging geen zeldzaamheid

Voorzitter Ewout Klok van belangenvereniging Beta van de tankstations heeft het in de krant over meerdere gevallen van fysiek geweld per jaar. ‘De cijfers worden niet bijgehouden, maar geweldpleging is helaas geen zeldzaamheid. Er wordt ook naar medewerkers gespuugd en ze worden bekogeld met spullen uit de tankshop.’ Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) signaleerde kort na invoering van de leeftijdscheck al toenemende agressie. Tabaksverkopers denken dat het helpt als minderjarige sigarettenkopers zelf ook worden aangepakt. ‘Nu wordt slechts de verkoper beboet, waardoor de jonge roker het telkens ongestraft opnieuw kan proberen. Beboeten bij een mislukte poging zou de rust doen weerkeren’, zo wordt beweerd.

Irritatie en soms klappen

De verplichte leeftijdscontrole tot 25 jaar zorgt volgens de partijen voor de meeste agressie. Zo kan het dus gebeuren dat vaste klanten die elke dag sigaretten kopen, zich telkens opnieuw moeten identificeren bij de kassa. ‘Dat leidt tot grote irritatie en soms zelfs tot klappen. Ook bij ons hebben zich al medewerkers ziek gemeld’, aldus woordvoerder Patrick Vanwersch van De Haan Olie. Deze firma in Oosterhout beheert 140 tankstations door heel Nederland. Aangifte doen van verbaal geweld is volgens hem veelal zinloos. ‘De politie neemt de zaken serieus, maar stuit er op dat onze medewerkers vaak in hun eentje werken, zonder getuigen. Nog nooit heeft een aangifte vanuit onze tankstations geleid tot een aanhouding.’

Reageer op dit artikel