nieuws

Van Eerd zaterdag in 24-uur van Le Mans

Branche & Bedrijf 11764

Van Eerd zaterdag in 24-uur van Le Mans
De auto van Racing Team Nederland waarmee Van Eerd in 2017 aan de start stond Foto: Facebook/Racing Team Nederland

LE MANS – Jumbo-topman Frits van Eerd staat zaterdag samen met Jan Lammers en Rubens Barrichello aan de start van de iconische 24 uur van Le Mans.

Voor Van Eerd is het deelnemen aan de race een droom die uitkomt. Zaterdagmiddag 15.00 uur klinkt voor de Jumbo-topman het startschot in de iconische 24 uur van Le Mans. De finish-vlag valt ettelijke duizenden kilometers later, zondagmiddag om 15.00 uur.

Ervaren team

Van Eerd heeft een ervaren team om zich heen verzameld, met coureurs Jan Lammers en Rubens Barrichello. Oud-winnaar Lammers stond al meer dan twintig keer aan de start, Barrichello heeft de meeste Formule 1 races ooit gereden. De drie zullen afwisselend achter het stuur van de auto plaats nemen die snelheden van wel 340 kilometer per uur op de lange rechte stukken haalt.

Van Eerd ‘trots en geraakt’

De Jumbo-topman vertelt in een interview in Metro welke gevoelens dit bij hem oproept. ‘Ik ben trots en geraakt. Ik ben er al zo lang mee bezig en nu valt dan eindelijk alles op zijn plek en gaat het gebeuren. We hebben een superauto en supercoureurs met Rubens en Jan. Ik luister naar ze, ga niet eigenwijs doen.’ Gedurende 24 uur bant hij Jumbo uit zijn gedachten: ‘Ik zal mijn bedrijf los moeten laten en me moeten opstellen als een echte coureur.’

Jumbokleuren

De in Jumbokleuren uitgedoste auto van het door de supermarktketen geformeerde Racing Team Nederland start van de 23-ste plaats algemeen. In de LMP2-klasse, de op een na snelste raceklasse, haalden ze de 17-de startplaats van de 25 auto’s die daarin starten. De Dallara van Racing Team Nederland is snel op de rechte stukken maar komt bochtsnelheid te kort. Dat bleek ook al tijdens eerdere races dit seizoen.

Bewuste keuze voor eigen Jumbo-team

In de Telegraaf zegt Van Eerd heel bewust voor een eigen team te hebben gekozen in plaats van een stoeltje ‘te huren’ bij een ander team. ‘Dat is niet mijn manier. Het moet gaan en eruitzien zoals ik wil. Een aanhangsel bij een ander team, dat zie ik niet zitten. Een ploeg moet een ziel hebben en die is er bij ons.’

Uitdaging

De 24 uur van Le Mans is een uitdagende race. Het is een uitputtingsslag voor mens en materiaal op het iets meer dan 13 kilometer lange circuit. De snelheidsverschillen tussen de verschillende klasses maken dat er zeer geconcentreerd moet worden gereden. De race wordt dan ook gekenmerkt door uitvallers.

Van Eerd ervaren coureur

Van Eerd mag dan als amateur deelnemen, hij is toch een ervaren coureur. In het verleden werd hij Nederlands rallykampioen en reed Parijs Dakar. Bovendien stapt hij geregeld in een van de Formule 1 auto’s die hij verzameld.

Reageer op dit artikel