nieuws

Recordaantal vacatures in de detailhandel

Branche & Bedrijf 2121

Recordaantal vacatures in de detailhandel
Archieffoto Distrifood.

DEN HAAG – De Nederlandse detailhandel heeft een recordaantal vacatures open staan. In totaal waren er aan het einde van het eerste kwartaal twintigduizend onvervulde vacatures. Tegelijkertijd groeit de supermarktomzet hard door.

Dat blijkt uit vanmorgen gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal openstaande vacatures is het hoogste aantal in de twintig jaar dat de instantie dit meet. Ruim 11 procent van de retailbedrijven verwacht bovendien dat de werkgelegenheid verder gaat toenemen in het tweede kwartaal.

Intussen gaat het ook goed met de omzetten. Winkeliers hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 4,8 procent meer omzet geboekt dan in de eerste drie maanden van 2016. De omzet van onlineverkopen groeide met 14,8 procent. Opvallend is dat bedrijven die zowel een webwinkel als fysieke winkels hebben een sterkere omzetgroei hebben dan pure webwinkels: 16,4 procent tegen 13,6 procent.

Supermarkten joegen foodomzet omhoog

De groei van winkels die voedingsmiddelen verkopen bedroeg 3 procent. Het waren vooral de supermarkten die goed boerden. In de non-foodsector, die met 4,1 procent op jaarbasis groeide, waren de woningwinkels de sterkhouders. Zij profiteerden van de herstelde woningmarkt. De omzet van winkels in doe-het-zelfartikelen en keukens was ten opzichte van een jaar eerder 10,8 procent hoger.

Elektronicawinkels hebben het moeilijk

Fysieke elektronicawinkels blijven onder druk staan door de concurrentie van webwinkels. De omzet van elektronicazaken kromp met 3,4 procent. Dat was het negende kwartaal op rij met krimp.

Reageer op dit artikel