nieuws

Plus Van Gurp bespaart fors met agf-mist

Branche & Bedrijf 4632

Plus Van Gurp bespaart fors met agf-mist
Pieter-Jan van Gurp Foto: Peter Roek

ROOSENDAAL – Supermarkten kunnen de derving op groente en fruit met wel 25 procent terugdringen en daardoor duizenden euro’s per jaar besparen door ze te bevochtigen met mist.

Dit blijkt uit een onderzoek bij onder meer Plus Van Gurp in Roosendaal. Het toepassen van mist boven het groente- en fruitschap levert ondernemer Pieter-Jan van Gurp in Roosendaal circa €16.000 per jaar op. Dit blijkt uit een rekensom in een rapport van het Fresh Demo-project waarin is onderzocht in hoeverre bevochtiging met mist de derving in groente en fruit tegengaat. Bovendien krijgen klanten kwalitatief betere producten die gezonder en langer houdbaar zijn.

Derving 25 procent minder

De agf-omzet en derving in Plus Van Gurp is in het kader van het project door de Deense universiteit DTU gedurende vier jaar gemeten. Gedurende een jaar zonder bevochtiging met mist en gedurende drie jaar met bevochtiging. In de drie jaar met bevochtiging nam de hoeveelheid weggegooide groente en fruit met 25 procent af. Bovendien steeg de omzet, werd de energierekening lager en werd op arbeid bespaard (zie tabel hieronder).

De rekensom zoals die voor Plus Van Gurp is gemaakt. Bron: Fresh Demo Project De rekensom zoals die voor Plus Van Gurp is gemaakt. Bron: Fresh Demo Project

Mist van oogst tot verkoop

Het onderzoek was onderdeel van een groter project door universiteit DTU, enkele supermarkten en Contronics Engineering, de leverancier van de mistapparatuur waarmee de groente is bevochtigd.  Het effect van bevochtiging met mist is in de hele keten is gemeten. Vanaf de oogst tot aan het moment van verkoop was de groente en fruit gehuld in een mistdeken. Het effect van de mist is onderzocht op aardbeien (uit Spanje), asperges (uit Noord-Duitsland) , nectarines en perziken (Midden-Italië), druiven (Zuid-Italië) en bloemkool en krulandijvie (Spanje) die naar Bremerhaven of naar Plus van Gurp zijn vervoerd.

Agf dagen langer houdbaar door mist

De resultaten waren volgens de onderzoekers significant. Zo leken aardbeien na drie dagen bij aankomst in Bremerhaven nog vers geplukt. Terwijl de aardbeien uit het parallelle reguliere drie dagen durende transport al bijna niet meer verkoopbaar waren. Bij de aardbeien was het gewichtsverlies 70 procent minder en bij asperges, perziken, nectarines en krulandijvie bedroeg dit nog altijd 50 procent. ook bananen profiteren flink. Bovendien verhoogde het gebruik van mist in de hele keten de houdbaarheid van de producten met 10 tot 25 procent, ofwel twee tot vijf dagen.

Bananen na negen dagen zonder en met bevochtiging met mist. Bron: Fresh Demo Project

Flinke milieuwinst

DTU, de technische universiteit van Denemarken concludeert uit het onderzoek  dat bevochtiging in de hele keten een flinke milieuwinst oplevert. Al een minimale afname van de derving in de hele keten, waar nu circa 40 procent van alle geteelde groente en fruit verloren gaat,  weegt op tegen de milieu-impact van apparatuur en water.

Video met time lapse opnames van de achteruitgang van groenten en fruit.

FRESHDEMO Projektfilm nl from interface.group GmbH on Vimeo.

 

Reageer op dit artikel