nieuws

Illegale sigarettenfabriek opgerold in Utrecht

Branche & Bedrijf 2292

Illegale sigarettenfabriek opgerold in Utrecht
De illegale sigarettenfabriek in Utrecht. Foto: FIOD

UTRECHT – De FIOD heeft dinsdag een illegale sigarettenfabriek opgerold op een Utrechts industrieterrein. Het is al de vijfde illegale fabriek dit jaar die is opgespoord.

De FIOD schat dat de Staat ten minste €1 miljoen aan accijnzen zou zijn misgelopen als de in de illegale sigarettenfabriek aangetroffen sigaretten en tabak op de markt zouden zijn gekomen. Dit meldt de FIOD in een persbericht. Ook vormen illegaal geproduceerde sigaretten een risico voor de volksgezondheid. Ze bevatten volgens onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM meer schadelijke stoffen dan legaal geproduceerde sigaretten.

Fabriek in vol bedrijf

Bij de inval was de fabriek in vol bedrijf. In de illegale fabriek in Utrecht zijn tien personen aangehouden. Acht van hen waren volgens de FIOD vermoedelijk Braziliaanse en Paraguayaanse arbeiders die illegaal in Nederland werkten, de andere twee waren Nederlanders.

Verpakkingen die de FIOD aantrof in de illegale sigarettenfabriek. Foto: FIOD

Criminele organisatie

Bij huiszoekingen in zes woningen en zeven bedrijfspanden in Utrecht en andere steden zijn vier Nederlandse hoofdverdachten gearresteerd. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Bij de inval in de illegale fabriek zijn sigaretten en productiematerialen in beslag genomen.

FIOD kreeg tip

De FIOD hield het Utrechtse pand al enige tijd in de gaten na een tip dat een criminele organisatie bezig was een illegale sigarettenfabriek in te richten. In de fabriek werden slaapruimten en verborgen ruimten aangetroffen. De arbeiders sliepen volgens de FIOD in de fabriek en mochten alleen in het weekend even naar buiten.

Fabriek wordt ontmanteld

Bij de actie waren ruim tweehonderd mensen betrokken. Naast een speciaal team van de FIOD werkten diverse andere instanties mee aan het onderzoek. De fabriek zal worden ontmanteld en het onderzoek gaat verder.

Vijfde illegale sigarettenfabriek dit jaar

De illegale sigarettenfabriek in Utrecht is de vijfde die dit jaar wordt opgerold, meldt het ANP. Eerder werden al illegale fabrieken aangetroffen in onder meer Musselkanaal, Oirschot en Liessel.

Reageer op dit artikel