nieuws

‘Deka stapt naar rechter om komst Vomar’

Branche & Bedrijf 2905

‘Deka stapt naar rechter om komst Vomar’
Interieur van een Vomar-filiaal.

IJMUIDEN – Er dreigt een rechtszaak rond de mogelijke komst van een Vomar-filiaal in IJmuiden. Wethouder Ronald Vennik van de gemeente Velsen houdt er rekening mee dat Dekamarkt een zaak aanspant.

Volgens de wethouder zou het goed kunnen dat Detailresult, moederbedrijf van Dekamarkt, gerechtelijke stappen onderneemt. Dit om ervoor te zorgen dat er geen Vomar komt op de zogeheten KPN-locatie in Velsen.

Wethouder: kijk niet alleen naar zakelijk belang

In de IJmuider Courant roept Vennik Dekamarkt, een bedrijf dat volgens hem diep geworteld is in Velsen, om ‘niet alleen naar het zakelijke belang’ te kijken. Een rechtszaak zou volgens de wethouder een supermarktoorlog in de gemeente Velsen ontketenen.

Dekamarkt diende zienswijze in

De KPN-locatie heeft jarenlang braak gelegen en volgens de wethouder zijn veel omwonenden blij dat er nu concrete plannen zijn om iets te bouwen op de plek. De bouwplannen van Vomar hebben inmiddels al ter inzage gelegen bij de gemeente en daarop kwamen twee zienswijzen binnen, waaronder die van Dekamarkt. Volgens die keten is er geen plek meer voor een extra supermarkt in IJmuiden. Het supermarktbedrijf zou vooral bang voor omzetverlies in het nabijgelegen filiaal aan het Marktplein.

‘Goed onderbouwd waarom extra super kan’

Wethouder Vennik zegt te hopen dat het geen rechtszaak wordt bij de Raad van State. Volgens hem zou Dekamarkt daar overigens kansloos zijn. ‘We hebben ons goed verdiept in de materie en we hebben volgens mij goed onderbouwd waarom er wél een extra supermarkt kan komen op die plek zonder de markt te ontwrichten’, zegt hij in de lokale krant. De provincie zou zijn mening onderstrepen.

Rechtsgang ‘reëel risico’

Desondanks is er volgens de gemeente een ‘reëel risico’ dat Dekamarkt toch naar de rechter stapt. ‘Het risico dat het plan hierop strandt is beperkt, maar mag niet worden uitgesloten’, staat in een raadsvoorstel.

Reageer op dit artikel