nieuws

AH to Go zet weiger-caissière op straat

Branche & Bedrijf 12856

AH to Go zet weiger-caissière op straat
Archieffoto: Distrifood

DEN HAAG – Een caissière van AH To Go is op staande voet ontslagen. Ondanks herhaald schriftelijk aandringen weigerde zij de alcohol- en tabakcontrole uit te voeren.

Dat volgt uit een uitspraak van de rechter in Den Haag. Volgens de rechter is het handelen van de caissière ‘ernstig verwijtbaar’ en komt zij daarom niet in aanmerking voor een ontslagvergoeding. De 32-jarige caissière had een dienstverband van 17 uur per week bij Stationsfoodstore, de exploitant van de AH To Go-vestigingen op de stations. Zij verdiende daarmee bruto €12,30 per uur.

Mystery guest betrapte caissière meerdere keren

Stationsfoodstore was verbolgen omdat zij als werkgever het risico op forse boetes loopt als één van de werknemers ten onrechte alcohol of tabak verkoopt aan personen onder de 18 jaar. De caissière in kwestie is meerdere keren door een door AH ingehuurde mystery guest betrapt. Daarvoor had zij al een schriftelijke kennistoets afgelegd over de verkoop van alcohol en tabak. Van de 15 vragen had zij er 14 goed. Het foute antwoord was met haar besproken.

Voor de vierde keer in de fout

Ondanks deze kennis heeft zij een klant die nog geen 20 was alcohol of tabak verkocht, terwijl tot 25 jaar de leeftijd gecontroleerd moet worden. Zij had daarover een aangetekende brief ontvangen van haar werkgever. In een tweede geval kreeg zij wederom een officiële waarschuwing. Ook een derde keer was dat het geval. Toen zij voor de vierde keer de fout in ging – aan een 17-jarige mystery guest een flesje bier verkocht – was de maat vol. De caissière vroeg wel om een identificatiebewijs, maar verkocht de alcoholhoudende drank toch en tikte de code 123-PLU aan, die staat voor verkoop aan meerderjarigen. Het verweer van de caissière was ‘dat zij de leeftijd van de klant niet goed had ingeschat’.

Verweer: ik heb een timide persoonlijkheid

De caissière bracht daarop in dat zij door haar ‘timide persoonlijkheid’ moeite had om identificatie te vragen, vooral ook omdat klanten zich vaak beledigend en geïrriteerd uitlieten over haar. Daardoor gaf zij klanten regelmatig het voordeel van de twijfel, vanuit haar ‘angst om de leeftijd verkeerd in te schatten’.

Rechter veegt verweer van tafel

De rechter maakt korte metten met het verweer en stelt dat de caissière deze angst niet had aangekaart bij de werkgever. Wat ook niet meehelpt, is dat de caissière wel om een leidinggevende functie had gevraagd. Overigens had zij ook dan kassawerk moeten verrichten.  Naast ontslag op staande voet moet de caissière ook de proceskosten betalen van €517.

Reageer op dit artikel