nieuws

Werkonderbreking op komst bij AH Pijnacker

Branche & Bedrijf 3179

Werkonderbreking op komst bij AH Pijnacker
Archieffoto Distrifood

PIJNACKER – De vakbonden organiseren vanmiddag tussen 14.00 uur en 17.00 uur een werkonderbreking bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Pijnacker. Het conflict over een nieuwe cao voor de logistieke medewerkers van de marktleider loopt daarmee verder op.

De actie volgt op de maatregel twee dagen geleden van Albert Heijn om zelfstandig de lonen van het personeel met 1,75 procent te verhogen en nog enkele andere maatregelen te nemen. In Trouw reageert Martijn den Heijder van CNV Vakmensen op het besluit van AH. ‘Albert Heijn heeft vanaf het allereerste begin niet onderhandeld en alleen geprobeerd de eigen agenda door te drukken.’ Vooral de verlaging van de laagste loonschaal is de bond een doorn in het oog. ‘Daar konden wij niet mee akkoord gaan, want dan zouden die medewerkers maar 5 procent boven het minimumloon zitten.’

Juridische vraagtekens bij AH-maatregel

Daarnaast wil AH uitzendkrachten 5,5 jaar aan kunnen houden zonder dat ze doorstromen naar een hogere salarisschaal, aldus CNV. De bond zet juridische vraagtekens bij de eenzijdige maatregel van de Albert Heijn. ‘De supermarkt zegt dat nu allemaal te gaan doen zonder instemming van de vakbonden. De oude cao mag dan verlopen zijn, hij is nog wel een jaar geldig. Ik vraag me daarom af of deze zet juridisch wel in de haak is’, aldus Den Heijer tegenover Trouw. Vakbondsjuristen kijken hier nu naar.

Werknemers willen vooral zekerheid

Ook Ozcan Colak van FNV Handel is niet te spreken over de maatregel van Albert Heijn. ‘Een beetje geld erbij is geen garantie dat de dc-werkers hun baan behouden. En dát is nou juist wat de medewerkers willen: de zekerheid dat de vaste banen blijven. Maar Albert Heijn heeft onzeker werk tot de norm verheven en wil dat de bonden tekenen voor een oneindige inzet van goedkopere tijdelijke krachten. Als wij dat zouden doen, dan hebben de dc-werkers straks nog maar één zekerheid, onzekerheid.’

Operationele winst biedt volop ruimte

De bond wijst erop dat de operationele winst binnen Ahold Delhaize met 9 procent is gestegen in het eerste kwartaal van 2017 en er dus meer dan voldoende ruimte is voor loonsverhoging en vaste banen. De actie in Pijnacker loopt vanmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Hoeveel medewerkers er meedoen aan de actie is niet bekend.

Reageer op dit artikel