nieuws

Spar grootste bereik met online boodschappen

Branche & Bedrijf 2147

Spar grootste bereik met online boodschappen
Jasper Gerritsen van prijsvergelijkingsapp Hiiper

AMSTERDAM – Supermarkten bezorgen online bestelde boodschappen liever niet in delen van Noord-Nederland en Zeeland. Spar heeft de grootste dekking.

Dankzij Spar kan het merendeel van de Nederlandse huishoudens online boodschappen bestellen en thuis laten bezorgen. Spar heeft geografisch gezien de grootse dekking van alle supermarktformules in Nederland. De keten van dorps- buurt en stadssupermarkten bezorgt in 73 procent  van de Nederlandse postcodes. Dit blijkt uit onderzoek van Hiiper, een prijsvergelijkings- en bestelapp voor online boodschappen.

AH bereikt helft postcodes

Albert Heijn volgt op plaats twee met 51 procent van de postcodes, aldus Hiiper in een persbericht. De marktleider, die vooral in dichtbevolkte postcodes bezorgt, bereikt daarmee overigens wél iets meer huishoudens (6,63 miljoen) als Spar met 6,57 miljoen. Coop (41 procent), Plus (38 procent), Jumbo (30 procent) en Deen (15 procent) bezorgen ook in een flink deel van Nederland. Dekamarkt, Vomar, Picnic, Boni en Hoogvliet bezorgen allen in minder dan tien procent van de Nederlandse gebieden.

Noord-Nederland en Zeeland laagste dekking

Doordat grotere supermarkten geen landelijke dekking bieden zijn veel huishoudens in Friesland, Drenthe, Overijssel, Groningen en Zeeland niet in staat om online boodschappen te bestellen bij (grotere) supermarktketens om vervolgens thuis te laten bezorgen. In totaal betreft dat 46.160 Nederlandse huishoudens, Slechts een fractie van het totaal van 7,7 miljoen huishoudens.

Friesland slechtste af

Meer dan een derde daarvan is Fries, 18.285 huishoudens in Friesland worden door geen enkele keten bediend. Ook de andere noordelijke provincies worden minder goed bereikt door supermarkten. Drenthe telt 11.325 huishoudens waar niet bezorgd wordt, Overijssel telt er 7.300 en Groningen 5.950. Daarnaast zijn er 6.405 Zeeuwse en 1.150 Zuid-Hollandse huishoudens waar niet bezorgd wordt. In de rest van Nederland is er tenminste een partij die boodschappen aan de deur brengt.

Almere meeste keus in online boodschappen

Inwoners uit bepaalde buurten van Almere hebben juist de meeste keus, meldt Jasper Gerritsen namens Hiiper. In sommige buurten in Almere kan er gekozen worden uit acht partijen om online boodschappen te bestellen. Ook in andere steden is er veel keus tussen supermarkten die online thuisbezorgen. Inwoners van Utrecht, Apeldoorn, Bennekom en Sassenheim kunnen kiezen uit zeven supermarkten. In totaal is in meer dan 63 procent van Nederland keuze uit meer dan drie supermarkten. Het thuisbezorgen van boodschappen wint dus terrein.’

Hiiper

De prijsvergelijkingsapp Hiiper is sinds het voorjaar dit jaar actief. In de app kunnen consumenten de prijzen supermarktformules vergelijken die bij hun in de buurt online actief zijn. De consument kan zo het goedkoopste boodschappenlijstje uitkiezen en bij sommige formules met een druk op de knop bestellen.

Reageer op dit artikel