nieuws

Prijzen voeding stijgen minder hard

Branche & Bedrijf 680

Prijzen voeding stijgen minder hard
Foto: Marcel van Hoorn

DEN HAAG – De prijzen van voeding, alcohol en tabak zijn in april met 1,5 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging ligt voor het eerst in lange tijd ook lager dan het algemene inflatiecijfer.

Dat blijkt uit cijfers die door het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn gepubliceerd. De inflatie over heel april bedroeg 1,6 procent. In maart was het inflatiecijfer nog maar 1,1 procent, maar nam de prijs van voeding, alcohol en tabak nog met 1,7 procent toe. Het CBS ziet enkele belangrijke oorzaken voor de stijgende inflatie. ‘De prijsontwikkeling van vakanties op bungalowparken en vliegtickets verhoogde de inflatie in april. Dat komt enerzijds doordat Pasen dit jaar in april viel en niet in maart, zoals vorig jaar. Anderzijds was de zogenaamde meivakantie dit jaar in april en niet in mei. Rond feestdagen en in vakanties zijn deze diensten duurder en dit heeft een verhogend effect op de inflatie.’

Inflatie exclusief volatiele productgroepen

Omdat de prijsontwikkeling van energie als autobrandstoffen, gas en elektriciteit en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in april volgens deze maatstaf steeg naar 1,3 procent. In maart was dat nog 0,6 procent. Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode stegen de consumentenprijzen vorige maand, van 0,6 procent in maart naar 1,4 procent in april. De inflatie in de eurozone steeg van 1,5 procent naar 1,9 procent. De inflatie in Nederland is vanaf mei 2016 lager dan in de eurozone, aldus het CBS.

Reageer op dit artikel