nieuws

Ook bakkers zetten vakbonden buitenspel

Branche & Bedrijf 2173

Ook bakkers zetten vakbonden buitenspel

AMSTERDAM – De vakbonden zijn op een zijspoor gezet bij de cao voor 38.000 bakkerijmedewerkers. Vorige week besloot Jumbo al FNV en CNV te passeren.

De NOS meldt dat de NVB (Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij) en de NBOV (Nederlandse Brood en Banketbakkers Ondernemingsvereniging) klaar zijn met FNV en CNV.

Poging nieuwe bakkers-cao

Half april werd een laatste poging gedaan om een nieuwe bakkers-cao te bereiken, maar de bonden kwamen niet opdagen. De werkgevers hebben besloten zelf met een loonsverhoging te komen. De huidige cao, die ook geldt voor de grote bakkerijen die aan supermarkten leveren, is verlopen.

Eenzijdig loonbod

De werkgevers bieden nu een eigen arbeidsvoorwaardenregeling met een eenzijdig loonbod. De leden van de NBOV betalen per 1 juni 2017 eenmalig een loonsverhoging van 1 procent en gaan pe r 1 augustus over tot een structurele loonsverhoging van anderhalf procent. Leden van de NVB betalen per 1 juni 2017 structureel een loonsverhoging van 2 procent. ‘We willen een stap zetten richting personeel’, aldus NVB-directeur Wim Kannegieter en NBOV-voorzitter Jos den Otter tegenover Bakkerswereld. Het is volgens de twee nog niet eerder gebeurd.

FNV bereikt wel overeenstemming met Borgesius

FNV heeft met de grootste werkgever in de bakkerijbranche, Borgesius Bakkersland,  wel loonafspraken gemaakt, liet FNV-bestuurder Leo van Beekum onlangs aan Distrifood weten. ‘De deal gaat over het loon’, aldus Van Beekum. ‘De werknemers krijgen een loonsverhoging.’ Over de hoogte daarvan liet de bestuurder zich niet uit.

Ook cao-conflict bij Jumbo

Jumbo maakte vorige week bekend voor de distributiecentra ook een eigen arbeidsvoorwaardenregeling op te zetten met de ondernemingsraad. Jumbo is teleurgesteld in de opstelling van de bonden in het cao-conflict voor medewerkers van distributiecentra. De vakbonden willen voor de circa 3000 medewerkers onder meer 2,5 procent loonsverhoging en toezeggingen over vaste banen. Om hun eisen kracht bij te zetten, wordt in de distributiecentra al enige tijd gestaakt.

 

Reageer op dit artikel