nieuws

NVWA: 17 supers onder toezicht, vijf dicht

Branche & Bedrijf 3473

NVWA: 17 supers onder toezicht, vijf dicht
RTL maakte een landkaart met de 206 bedrijven die onder verscherpt toezicht stonden.

AMSTERDAM – Zeventien vestigingen van supermarkten hebben in de periode van 2013 tot en met 2016 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel en waren Autoriteit (NVWA) gestaan. Vijf van hen zijn zelfs tijdelijk gesloten voor een grote schoonmaak.

Die supermarkten, filialen van AH, Tanger, Aldi en Dekamarkt, werden onder dwang van, of in samenspraak met de NVWA tijdelijk gesloten om de overlast van ongedierte aan te pakken en de winkel schoon te maken.

In samenspraak met NVWA gesloten supermarkten

Een AH-filiaal in Valkenswaard werd rond 20 mei 2016 gesloten om overlast van ratten te bestrijden. Een filiaal van Tanger in Den Haag moest rond 6 september 2016 dicht om muizen te bestrijden en om de winkel grondig te reinigen. Twee filialen van Aldi (Meeteren, jan 2015 en Eindhoven, mei 2016) sloten een dag voor een grote schoonmaak. En Dekamarkt sloot een filiaal in Apeldoorn vanwege ongedierte tijdens een verbouwing. De twaalf andere winkels kwamen onder verscherpt toezicht vanwege meerdere ernstige overtredingen van voedselveiligheidsregels.

Totaal 206 winkels onder toezicht NVWA

Dit blijkt uit een lijst met namen van 206 winkels/bedrijven die de NVWA na een WOB-verzoek van RTL Nieuws samenstelde. Onder de bedrijven die onder verscherpt toezicht kwamen, bevonden zich zeventien supermarkten, waaronder een of meer vestigingen van Albert Heijn, Plus, Jumbo, Deen, Vomar, Dirk, Aldi en etnische ketens Amazing Oriental, Sahan en Tanger.

Commentaar

RTL vroeg de betreffende ketens om commentaar voordat het de rapporten publiceerde. AH erkent dat de winkel in Valkenswaard problemen had met ongedierte. De keten geeft aan dat er aanpassingen zijn gedaan om verdere problemen te voorkomen en dat protocollen en de aanpak van ongedierte ketenbreed zijn verbeterd. ‘De winkel heeft geen overlast meer en is door de NVWA als in orde verklaard’, aldus AH in zijn reactie. Tanger gaf geen commentaar aan RTL.

Voldoen weer aan eisen

Alle destijds onder verscherpt toezicht staande supermarkten voldoen inmiddels aan de eisen van NVWA en zijn op een gegeven moment door NVWA uit het verscherpt toezicht gehaald. Een vestiging van AH in ALmere is inmiddels gesloten omdat elders nieuw is gebouwd. Rond september 2016 zijn  de laatste boeterapporten opgemaakt. Of er op dit moment nog vestigingen van supermarkten onder verscherpt toezicht staan is niet bekend.

Boeterapporten

RTL maakte niet alleen de lijst openbaar, maar publiceert ook de verslagen en boeterapporten die de NVWA opmaakte van de 206 bedrijven. Die zijn middels een landkaart op de site van RTL te vinden. Het betreft allen winkels die in levensmiddelen handelen en daarom HACCP-regels en de op hun bedrijfstak toegespitste hygiënecodes in acht moeten nemen.

Drie boetes in twee jaar

Bedrijven komen onder verscherpt toezicht van de NVWA als ze drie boetes in twee jaar ontvangen. De rapportages zijn al wat ouder, de boeterapporten en het verscherpt toezicht betreft de periode tussen 2013 en 2016. RTL stelt ook liever recentere rapporten te publiceren, maar kreeg die niet van de NVWA.

Reageer op dit artikel