nieuws

FNV smeedt nieuwe plannen rond Jumbo

Branche & Bedrijf 3675

FNV smeedt nieuwe plannen rond Jumbo

VEGHEL – Vakbonden FNV en CNV bereiden nieuwe acties voor bij de distributiecentra van Jumbo.

‘Onze vorige actie is door Jumbo gebroken. Ruim vierhonderd man legde het werk neer, maar daarvoor in de plaats werden doodleuk mensen uit de winkels ingevlogen. Een nieuw plan moet niet zo makkelijk te breken zijn’, zegt Debbie van Leiden van FNV Handel in het Brabants Dagblad. Nieuwe stakingen zijn volgens Van Leiden niet uitgesloten. Verdere details over de actie zegt ze nog niet te kunnen geven.

Arbeidsvoorwaardenregeling Jumbo

Jumbo werkt intussen aan een arbeidsvoorwaardenregeling. Het gaat hierbij om een afspraak met de eigen ondernemingsraad, waarmee het de vakbonden buitenspel zet. ‘We willen nu langjarige afspraken maken en daarbij is de huidige cao de ondergrens’, zegt financieel topman Ton van Veen van Jumbo in de krant.

Doodlopende straat

Van Veen baalt naar eigen zeggen van het conflict, maar verwijt de vakbonden ook dat ze de zaak op de spits hebben gedreven. ‘We zien het echt niet als een heldendaad wat we gedaan hebben. Liever waren we er samen uit gekomen. Het zit ons ook niet in een procentje. Maar overleg bleek onmogelijk. We kwamen in een doodlopende straat. De vakbonden gingen niet eens in meer in op onze uitnodigingen om te praten.’

Prioriteiten in Veghel

Onlangs werd bekend dat Jumbo €20 miljoen verdeelt over de familie Van Eerd, oprichters en eigenaren van het bedrijf. Daar haakt Van Leiden ook nog even op in. ‘Om cynisch van te worden. Voor twee ton hadden ze al het personeel in distributie de gevraagde loonsverhoging kunnen geven én de werkdruk kunnen verlagen. Het geeft wel aan waar de prioriteiten liggen in Veghel.’

Reageer op dit artikel