nieuws

FNV sleept vier ketens voor rechter

Branche & Bedrijf 10237

FNV sleept vier ketens voor rechter
FNV lanceerde vorig jaar bij Jumbo Den Blanken in Amersfoort de mobiele app Supermarkt toeslagcheck. De app berekent wat iemand misloopt aan toeslagen.

UTRECHT – De FNV sleept Jumbo, Albert Heijn, Aldi, Lidl en het VGL (Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen) voor de rechter met als doel het afschaffen van toeslagen ongedaan te maken.

‘De dagvaarding is bijna klaar’, laat vakbondsonderhandelaar Peter van der Put aan Distrifood weten.

Compensaties claimen

De FNV gaat, in tegenstelling tot de CNV, niet akkoord met de afspraken in de cao supermarkten en wil voor de eigen leden proberen om bepaalde compensaties toch nog te claimen. De bond verzet zich tegen het afschaffen van de toeslagen voor werken in de avond vanaf 20.00 uur en op zaterdag vanaf 18.00 uur.

Eerder al brief gestuurd door FNV

De FNV heeft de partijen die nu worden gedaagd, eerder al een brief gestuurd en gevraagd de beslissing over het afschaffen van toeslagen te herroepen. Zonder succes. ‘We gaan bij de rechter daarom proberen om voor de FNV-leden van die vier ketens de oude cao, inclusief de toeslagen, te blijven toepassen.’

Recente uitspraak Transavia

De vakbond voelt zich gesteund door een recente uitspraak over Transavia. ‘Daar is ook een cao afgesloten zonder de FNV en in die kwestie heeft de rechter bepaald dat die nieuwe cao niet zomaar van toepassing kan zijn op de FNV-leden’, is Van der Put optimistisch over de afloop.

Mobiele app Supermarkt toeslagcheck

FNV lanceerde vorig jaar in de zomer bij Jumbo Den Blanken in Amersfoort de mobiele app Supermarkt toeslagcheck. De app berekent wat iemand misloopt aan toeslagen. Samen met FNV Handel trok een groep van 40 supermarktmedewerkers door het land om medewerkers van diverse ketens uit te leggen hoeveel geld zij op jaarbasis minder krijgen.

Reageer op dit artikel