nieuws

Beter Leven wil samen met Duitse evenknie

Branche & Bedrijf 860

Beter Leven wil samen met Duitse evenknie

DEN HAAG – Het Beter Leven-keurmerk van Dierenbescherming wil samengaan met Fur mehr Tierschutz van de Duitse dierenbeschermingsbond Deutscher Tierschutzbund.

Dat meldt Boerderij.nl. Vanaf eind 2019 zou het vlees onder één logo en onder dezelfde productievoorwaarden verkocht moeten worden in een grotere markt.

Hoog binnenlands marktaandeel

Bert van den Berg, projectleider landbouw bij Dierenbescherming, deelde dit vorige week mee tijdens een internationaal kalfsvleescongres in het Franse La Baule. ‘Het hebben van een hoog binnenlands marktaandeel met Beter Leven is leuk, maar het gros van de producten wordt geëxporteerd, met name naar Duitsland. Daarom is dit een belangrijke stap voor veehouders en dierenwelzijn’, aldus Van den Berg.

Harmonisatie van twee labels

Het onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen en harmonisatie van de twee labels start in juni en zal naar verwachting twee jaar vergen. Daarna moeten de ledenvergaderingen hun toestemming geven, waarna de verwachting is dat vanaf eind 2019 in een grote regio gestart kan worden.

Beter Leven heeft drie niveaus dierenwelzijn

Fur mehr Tierschutz werkt volgens Boerderij.nl met twee niveaus van dierenwelzijn, Beter Leven met drie.  Het keurmerk startte in 2007 in de pluimveehouderij. Er werken nu zo’n 1.600 veehouders onder de voorwaarden ervan. Ze leveren ongeveer 26,miljoen dieren. In 2016 lagen er bijna 4.000 producten met het Beter Leven keurmerk in de schappen van de supermarkten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Steeds meer delen van de dieren

Er worden ook steeds meer delen van de dieren gebruikt. Supermarkten bieden nu bijvoorbeeld ook varkensvleeswaren aan met een ster van het Beter Leven-keurmerk, waardoor nu het overgrote deel van het varken wordt gebruikt. Voorheen was dat nog niet de helft van het dier. Naast onder meer vlees, soepen, salades en eieren is er inmiddels ook honden- en kattenvoer met het Beter Leven-keurmerk.

 

Reageer op dit artikel