nieuws

‘Ahold niet open over Zwitserse constructie’

Branche & Bedrijf 1338

‘Ahold niet open over Zwitserse constructie’

AMSTERDAM – Ahold heeft een groot aantal grote merken ondergebracht in Zwitserland en is daar in zijn jaarrekening niet transparant over.

Dat zegt vakbond FNV, die aangeeft dat dit ‘alle schijn heeft van belastingontwijking’.

Veel merken en patenten in Zwitserland

De bond heeft onderzoek laten uitvoeren door de Nederlandse onderzoeksstichting SOMO. Daar komt uit naar voren dat het concern veel merken en patenten heeft ondergebracht in Zwitserland, terwijl Ahold daar ‘nauwelijks reële economische activiteiten uitvoert’. Het gaat volgens de onderzoekers om 350 actieve handelsmerken, waarvan Etos de bekendste naam is.

Winstbelasting veel lager

FNV wijst er op dat de winstbelasting in Nederland en de Verenigde Staten respectievelijk 25 en 35 procent is. ‘In Zwitserland is dat, afhankelijk van het lokale belastingregime, veel lager, namelijk tussen 8 en 11 procent. Door een deel van de Nederlandse en Amerikaanse winst via Zwitserland te sluizen kan Ahold fors belasting besparen’, aldus de bond.

‘Ahold betaalde minder belasting’

Volgens SOMO en FNV heeft Ahold de afgelopen tien jaar een effectief belastingtarief betaald van 17 procent. Dat is minder dan de 21 procent die Nederlandse beursgenoteerde bedrijven gemiddeld in die periode betaalden.

‘Informatie incompleet en uit context’

Ahold stelt in een reactie dat de conclusies van FNV en SOMO gebaseerd zijn op ‘incomplete informatie en informatie die uit de context is gehaald’. Het bedrijf zegt wel degelijk een bijdrage te hebben geleverd, ‘ook op het gebied van belastingen’. De effectieve belastingdruk was het afgelopen kwartaal volgens het concern 27,1 procent.

Reageer op dit artikel