nieuws

Medewerkers Jumbo springen bij in dc’s

Branche & Bedrijf 4233

Medewerkers Jumbo springen bij in dc’s

VEGHEL – Jumbo zet winkelmedewerkers en medewerkers van het hoofdkantoor in als vervangers van stakende medewerkers van de distributiecentra.

Dat liet de keten vrijdag namiddag weten in een persbericht. Volgens Jumbo hebben zich tientallen winkelmedewerkers en mensen van het hoofdkantoor gemeld om met de paasdrukte bij te springen in de distributiecentra. Zo willen ze voorkomen dat bepaalde winkels minder goed worden bevoorraad. ‘De klanten van Jumbo kunnen zo blijven rekenen op voldoende voorraden in de winkels voor Pasen en hun gewone boodschappen’, aldus Jumbo.

Van Eerd trots op medewerkers

‘Ik ben trots op al onze collega’s die samen de schouders eronder zetten’, liet topman Frits van Eerd daarover weten. Hij benadrukte dat de inzet van collega’s vanuit de winkels en het hoofdkantoor alleen plaatsvindt voor zover dit juridisch mogelijk en toelaatbaar is.

Dertig winkels last van stakingen

Ongeveer dertig van de 580 supermarkten van Jumbo hadden op Goede Vrijdag last van de stakingen in de distributiecentra, meldt persbureau ANP. Van echt lege schappen was volgens Jumbo nog geen sprake. Het kwam wel voor dat nieuwe voorraden met enkele uren vertraging binnenkwamen.

Aantal stakers onduidelijk

Hoeveel distributiemedewerkers van Jumbo het werk hebben neergelegd, blijft onduidelijk. Vakbonden FNV en CNV spreken van bijna 400 stakers, Jumbo houdt het op 150 van de 3000 mensen die onder de betreffende cao vallen. De bonden willen doorgaan met de acties tot er een cao-akkoord ligt.

Staking sinds dinsdag

In de distributiecentra van Jumbo wordt sinds dinsdag gestaakt. Jumbo probeerde de acties donderdag nog via een kort geding te laten verbieden. Maar daar wilde de rechter in Utrecht niet aan meewerken.

Acties brengen ons niet tot elkaar

Jumbo zegt te betreuren dat de bonden ervoor kiezen om actie te voeren en zegt een van best betalende werkgevers in de branche te zijn. ‘Wij staan garant voor een goed pakket arbeidsvoorwaarden en daar verandert helemaal niets aan. Maar we zijn nu eenmaal niet de enige supermarktketen in Nederland en moeten rekening houden met wat onze concurrenten doen. Dat hebben we vorig jaar ook zo afgesproken met de bonden’, aldus Frits van Eerd. ‘In plaats van in gesprek te gaan, leggen de bonden nu een eenzijdig pakket aan eisen op tafel en roepen vervolgens op tot actie, dat brengt ons niet bepaald dichter tot elkaar.’

Ook stiptheidsacties bij AH

In de distributiecentra van concurrent Albert Heijn is het eveneens onrustig. Daar is personeel bezig met stiptheidsacties. Dit houdt in dat de werknemers strikt volgens de arboregels werken. Volgens Albert Heijn heeft dit vooralsnog geen gevolgen voor de levering aan de winkels.

Reageer op dit artikel