nieuws

Vandaag ook acties bij dc’s Albert Heijn

Branche & Bedrijf 4706

Vandaag ook acties bij dc’s Albert Heijn

PIJNACKER – De crisis rond de cao’s in de supermarktbranche breidt zich verder uit. Vanmorgen om 9.00 uur beginnen stipheidsacties bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Pijnacker, terwijl morgen ook de andere dc’s van de marktleider aansluiten.

Vandaag wordt ook duidelijk of het conflict tussen de bonden en Jumbo verder uitmondt in een staking. Vanmiddag dient voor de rechtbank in Utrecht een kort geding dat is aangespannen door Jumbo om te voorkomen dat de staking door kan gaan. Bij Albert Heijn verliep vorige week vrijdag het ultimatum van de bonden en komen nu dus ook de acties op gang. De cao geldt voor 4500 medewerkers. Volgens de bonden wil Albert Heijn weliswaar 1,5 procent loonsverhoging geven, maar ook korten op de goedkoopste loonschaal.

Alleen tijdelijk personeel

‘Als het aan AH ligt, werken er straks in de DC’s alleen nog maar uitzendkrachten en tijdelijke krachten tegen een veel lager loon dan nu. De DC-werkers willen de garantie van AH dat vaste banen worden behouden’, briest özcan Colak van FNV Handel in de aankondiging van de acties bij Albert Heijn.

Ruimte voor loonsverhogingen

Het conflict tussen de bonden en de twee supermarktketens draait niet alleen om geld, maar ook om arbeidsomstandigheden, werkzekerheid en plezier in het werk. ‘In de supermarktsector worden mooie omzetten en winsten behaald. Er is dus voldoende ruimte voor loonsverhogingen en behoud van echte banen. De DC-werkers van AH zijn tegelijkertijd ook de AH-klanten. Werknemers met meer zekerheid kopen meer. Dat is niet alleen goed voor Albert Heijn maar ook voor de Nederlandse economie’, aldus FNV.

Reageer op dit artikel