nieuws

Toekomst AH XL Zaandam ongewis

Branche & Bedrijf 11455

Toekomst AH XL Zaandam ongewis
Artistimpression-AH-XL Zaandam

ZAANDAM – Albert Heijn opent in november een nieuwe XL-vestiging in Zaandam. Wat er met de bestaande AH XL gebeurt, is nog onduidelijk.

De nieuwe vestiging van AH XL komt aan de zogenoemde zorgboulevard van het Zaans Medisch Centrum (ZMC). Tegelijkertijd opent daar ook een vestiging van drogisterijketen Etos. Dit meldt lokale nieuwssite Deorkaan.nl.

‘Bestaande vestiging AH blijft’

Wat er na opening van de nieuwe AH XL met het bestaande AH XL-filiaal in winkelcentrum Vermiljoenweg gebeurt, is onduidelijk. AH zegt tegen de nieuwssite dat de vestiging blijft. De gemeente Zaanstad gaat er vanuit dat de 2800 vierkante meter tellende supermarkt dan wel zal krimpen. Volgens de gemeente is er namelijk maar plaats voor één supermarkt die meer dan 2500 vierkante meter telt.

AH doet er het zwijgen toe

Albert Heijn wil tegenover De Orkaan bevestigen noch ontkennen of de AH XL dan dezelfde grootte behoudt, of dat deze qua oppervlak wordt ingekrompen. Een detailhandelsvisie is duidelijk over wat er moet gebeuren bij opening van de nieuwe AHXL. ‘In verband met de komst van een XL- supermarkt bij het nieuwe ziekenhuis zal de hier gevestigde supermarkt worden verkleind.’ Ook zal dan het winkelcentrum herverkaveld worden zodat er plaats voor andere winkels komt.

Detailhandelsvisie duidelijk

De gemeente acht meer dan een XL-supermarkt ook niet wenselijk. De verantwoordelijk wethouder Dennis  Straat gaat er dan ook nog steeds van uit d at de bestaande AH XL kleiner wordt. ‘In het verleden hebben we afspraken gemaakt met Albert Heijn over vestiging bij het ZMC en de bijbehorende verkleining van de vestiging aan de Vrieschgroenstraat / Vermiljoenstraat. Daar is een heldere lijn overeengekomen. Nu die nieuwe vestiging op het punt van opengaan staat, is het zaak om goed naar die afspraken te kijken’, laat hij via een woordvoerder aan De Orkaan weten.

Gemeente niet blij met onzekerheid

De gemeente is ook niet blij met de onduidelijkheid rond de plannen van AH. ‘Met het signaal dat we nu krijgen, is er in ieder geval ook aanleiding om met AH in gesprek te gaan.’

Reageer op dit artikel