nieuws

Staking bakkers van de baan

Branche & Bedrijf 2017

Staking bakkers van de baan

AMSTERDAM – De staking waarmee FNV voor morgen dreigde, is van de baan. De vakbond heeft met de grootste werkgever in de branche, Borgesius Bakkersland, een deal gesloten.

FNV hoopt daarmee ook andere bedrijven over de streep te trekken.

Loonafspraken met Borgesius Bakkersland

FNV heeft met Borgesius Bakkersland loonafspraken gemaakt. laat FNV-bestuurder Leo van Beekum aan Distrifood weten. ‘De deal gaat over het loon’, aldus Van Beekum. ‘De werknemers krijgen een loonsverhoging.’ Over de hoogte daarvan laat de bestuurder zich niet uit.

Rechtstreeks om tafel

Het lijkt opmerkelijk dat de overeenkomst is gesloten met de grootste werkgever in de bakkerijsector en niet met de werkgeversorganisaties NVB en NBOV. Volgens Van Beekum komt dit doordat de acties gepland waren bij Bakkersland. Om die reden is de FNV rechtstreeks met deze werkgever rond de tafel gegaan. Met succes. ‘Hoe het in de toekomst loopt, kunnen we nog niet zeggen natuurlijk, maar de stakingen zijn voorlopig afgewend.’

Dreigen met acties loont

Het akkoord met Borgesius Bakkersland laat volgens Van Beekum zien dat dreigen met acties loont. ‘Ze hebben eieren voor hun geld gekozen. We hebben niet in alles onze zin gekregen maar het is een overeenkomst waar we tevreden mee zijn’, aldus de FNV-bestuurder. Hij gaat ervanuit dat het bedrijf niet als enige meer wil gaan betalen en de druk op andere werkgevers gaat opvoeren.

Reageer op dit artikel