nieuws

RvS: Aldi mag bouwen in Sint Annaparochie

Branche & Bedrijf 1800

RvS: Aldi mag bouwen in Sint Annaparochie
De huidige Aldi in Sint Annaparochie. Foto Google Streetview

SINT ANNPAROCHIE – Inwoners van het Friese Sint Annaprochie hebben bakzeil gehaald  bij de Raad van State in een ultieme poging de verhuizing en nieuwbouw van Aldi in hun woonplaats tegen te houden.

Door de uitspraak mag het filiaal van Aldi verhuizen van de Beuckelaerstraat naar een eveneens aan die straat gelegen vrijgekomen ruimte waar eerst een school stond, meldt Omrop Fryslân. Daar krijgt het nu 600 vierkante meter tellende filiaal van de discounter een groter oppervlak.

Bodemprocedure tegen komst Aldi

Omwonenden maakten in een bodemprocedure bij de Raad van State bezwaar tegen de nieuwbouw van de Aldi op vijftien meter van hun woningen. Ze betoogden dat de gemeente Het Bildt in de fout is gegaan bij het verlenen van een vergunning. Ze vreesden geluidsoverlast door laden en lossen en van heen en weer rijdende winkelwagentjes. Bovendien vinden ze het parkeerterrein dat bij de winkel komt te klein.

RvS veegt bezwaren van tafel

Volgens de Raad van State heeft de gemeente correct gehandeld. Het parkeerterrein is met 71 parkeerplaatsen voldoende groot. Ook de andere bezwaren zijn van tafel geveegd.

In november ook al positief over komst Aldi

In november 2016 diende bij de Raad van State ook al een zaak om de bouw van de Aldi-supermarkt in St.-Annaparochie tegen te gaan. Die slag verloren de bezwaarmakers ook. De Raad van State oordeelde toen dat de gemeenteraad goede normen hanteerde wat betreft het aantal parkeerplaatsen en afstand tot de woningen, meldde de Leeuwarder Courant. De RvS zag ook geen probleem in het laden en lossen als daar duidelijke afspraken over zouden worden gemaakt.

Gemeente eerder trammelant met super

In 2013 lag het gemeentebestuur van Het Bildt niet met bewoners in de clinch maar met een supermarkt. AH-franchiser Wassenaar maakte toen bezwaar tegen de komst van een zorgflat in de nabijheid van zijn supermarkt. Hij verwachtte bezwaren van de bewoners als die flat er eenmaal stond. De gemeente betaalde toen in een lang geheim gehouden deal voor een gesloten laad- en lossluis bij de supermarkt waarna hij zijn bezwaren liet vallen.

Reageer op dit artikel