nieuws

Rechtbank: stakingen Jumbo mogen doorgaan

Branche & Bedrijf 1999

Rechtbank: stakingen Jumbo mogen doorgaan

UTRECHT – De rechtbank in Utrecht heeft donderdagmiddag bepaald dat dat de stakingen van werknemers in de distributiecentra door mogen gaan.

Dat laten vakbonden FNV en CNV weten. De bonden reageren verheugd. ‘Dit is een overwinning van de werknemers. Zij hebben laten zien dat ze bereid zijn om te vechten voor een goede cao en de rechter geeft hun gelijk’, melden de vakbonden in een gezamenlijke verklaring.

Jumbo wilde stakingen laten verbieden

Jumbo wilde de stakingen in een kort geding laten verbieden, maar de rechtbank zag geen reden om daar in mee te gaan. Volgens de bonden bevestigt dit vonnis ‘nogmaals dat stakingsrecht een grondrecht is, dat slechts in uitzonderlijke gevallen mag worden beperkt. Jumbo stapte naar de rechter vanuit een ijdele hoop dat de rechter een oordeel zou vellen over de inhoud van het cao-conflict. Ook hier was de rechter klip en klaar over: de sociale partners gaan over het inhoudelijk aspect, daar heeft de rechtbank geen oordeel over.’

Stakingen gaan komende dagen door

Het vonnis werd, volgens de bonden, met applaus en gejuich ontvangen door de stakers die in de zaal zaten. Circa 250 stakende Jumbo-werknemers waren naar de rechtbank in Utrecht afgereisd om het kort geding bij te wonen. Een groot deel stond buiten te wachten tot het kort geding was afgelopen. De staking van de werknemers van de Jumbo-distributiecentra gaat de komende dagen gewoon door tot er een cao-akkoord ligt.

Lege schappen dreigen

De acties kunnen op afzienbare termijn leiden tot lege schappen in de winkels. Dinsdag en woensdag kon Jumbo nog grotendeels interen op de reserves, maar bij voortzetting van de acties gaan de klanten het wel merken, zo stelde de advocaat van Jumbo.

Jumbo: schade loopt op tot €2 miljoen

De schade door de acties was tot donderdag volgens Jumbo al een half miljoen euro. Dat bedrag zou verder kunnen oplopen tot €2 miljoen tijdens de gehele paasperiode. Daarnaast zou er ook forse immateriële schade en schade voor franchisenemers van Jumbo zijn

Jumbo teleurgesteld

Of die dreigende schade reden is om een nieuw cao-voorstel te doen richting de bonden, kon een woordvoerster van Jumbo niet direct zeggen. ‘Wij zijn teleurgesteld door de uitspraak en beraden ons op vervolgstappen’, aldus Jumbo tegen het ANP.

.

Reageer op dit artikel