nieuws

Kwart Nederlanders slaat ontbijt over

Branche & Bedrijf 3876

Kwart Nederlanders slaat ontbijt over

AMERSFOORT – Een kwart van de Nederlanders slaat het ontbijt over. Dit blijkt uit een onderzoek van Campina in samenwerking met onderzoeksbureau Novio Research.

Om meer inzicht te krijgen in de ontbijtgewoonten van Nederland is een onderzoek uitgevoerd onder 533 respondenten in de leeftijd van 20 tot en met 65 jaar.

Vaker ontbijt in weekend

Een kwart van de Nederlanders slaat het ontbijt nog steeds over. In het weekend nemen Nederlanders wel vaker de tijd om van het ontbijt te genieten. En voorafgaand aan het sporten wordt ook vaak ontbeten. Ruim de helft van de ondervraagden sport minimaal één keer per week, waarbij een meerderheid doorgaans voorafgaand aan het sporten ontbijt.

Klaarmaken van het ontbijt

Snelheid is ook een factor van belang voor ontbijtend Nederland en niet alleen als er moet worden gesport. Bijna de helft van de ondervraagden besteedt maximaal vijf minuten aan het klaarmaken van het ontbijt. Of het weekend is lijkt voor veel Nederlanders niet veel uit te maken: ruim een kwart trekt er op zaterdag en zondag slechts zes tot tien minuten voor uit.

Populariteit brood afgenomen

Een op de vijf Nederlanders kijkt televisie tijdens het ontbijt blijkt uit hetzelfde onderzoek. Opvallend is dat de populariteit van brood en crackers als ontbijt in de afgelopen vijf jaren lijkt afgenomen. Zuivel – en dan met name gecombineerd met bijvoorbeeld havermout of fruit – staat daarentegen vaker op de ontbijttafel. Als er wel ontbeten wordt, gebeurt dat bij voorkeur aan de keukentafel of op de bank.

Bank populaire plek voor ontbijt

Naast televisiekijken zijn ook ‘niets doen’ (17,8 procent), het lezen van de krant (13,4 procent) en praten met vrienden, familie of collega’s (13,8 procent) veelgenoemde ‘bezigheden’ tijdens het ontbijt. Voor ongeveer een derde van de ondervraagden is de bank de favoriete ontbijtplek. De populariteit van zuivel als ontbijt lijkt toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt. Ook is gevraagd naar het ultieme guilty pleasure ontbijt, met als opvallende keuzes onder andere het broodje kroket of rookworst, champagne, donuts en sushi.

 

 

Reageer op dit artikel