nieuws

Kort geding Jumbo tegen vakbonden donderdag

Branche & Bedrijf 3109

Kort geding Jumbo tegen vakbonden donderdag

UTRECHT – De rechtbank in Utrecht buigt zich donderdag in een kort geding over de zaak tussen Jumbo en de vakbonden.

Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank tegenover Distrifood. Het supermarktbedrijf wil dat de rechter de acties van FNV en CNV verbiedt en de bonden bovendien houdt aan de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt.

Acties vakbonden ‘prematuur en disproportioneel’

Jumbo stapt naar de rechter wegens de acties die de vakbonden FNV en CNV momenteel voeren in zijn distributiecentra. Dat maakte het supermarktbedrijf woensdag bekend. Volgens de onderneming zijn de acties ‘prematuur en disproportioneel’ en zouden de bonden er beter aan doen plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.

Bonden willen meer loonsverhoging

Eerder deze week maakte Jumbo bekend dat zijn circa 3000 logistieke medewerkers vanaf deze maand 1,5 procent meer salaris krijgen. De bonden zijn daar niet tevreden mee en willen meer loonsverhoging. Om hun eisen kracht bij te zetten riepen zij dinsdag op tot een staking. Vorige week werden al stiptheidsacties gehouden.

Lege schappen met Pasen dreigen

Door de staking kunnen klanten bij Jumbo voor lege schappen komen te staan, uitgerekend in de voor supermarkten belangrijke week voor Pasen. Het bedrijf zegt met de gang naar de rechter verdere nadelige gevolgen voor de bedrijfsvoering te willen voorkomen. Ook laat het weten eventuele schade op de bonden te zullen verhalen.

Jumbo: al bij best betalende werkgevers

Jumbo zegt al tot de best betalende werkgevers in de branche te behoren. Toen het bedrijf vorig jaar een nieuwe cao afsloot met de vakbonden, werd daarbij afgesproken dat er iets gedaan zou worden aan de salarisverschillen in de sector. Daar houden de vakorganisaties zich volgens het bedrijf niet aan, door herhaalde uitnodigingen voor overleg naast zich neer te leggen.

Reageer op dit artikel