nieuws

Kamp bevestigt: Franchisecode in wet

Branche & Bedrijf 1080

Kamp bevestigt: Franchisecode in wet
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – De gedragscode voor de franchisesector wordt in een wet verankerd. De nieuwe wet moet leiden tot een eerlijkere relatie tussen de franchisegevers en -nemers.

Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) bekendgemaakt. Vorige week werd al duidelijk dat zo’n aankondiging rondom de franchisecode aanstaande was. Volgens Kamp zijn er in Nederland 30.000 franchisefilialen van zo’n 750 bedrijven, samen goed voor een omzet van 30 miljard euro. ‘De samenwerking tussen franchisenemers en franchisegevers verloopt vaak goed’, aldus de minister.

Sector past franchisecode op vrijwillige basis niet toe

‘Toch zijn partijen het in de praktijk te vaak oneens over de naleving van gemaakte afspraken. Ook blijkt dat de sector er niet in slaagt om de code op vrijwillige basis toe te passen.’ Door de Nederlandse Franchise Code (NFC) in een wet vast te leggen, gelden straks voor iedereen dezelfde regels, zo benadrukt Kamp. ‘Daarnaast kan bij een onrechtvaardige afwijking een contract worden vernietigd.’

Ook in supermarktbranche veel discussie

Ook in de supermarktbranche is stevig gediscussieerd over de franchisecode, waarbij vooral de grote ketens niet te spreken waren over het concept. Het Vakcentrum, dat opkomt voor de belangen van zelfstandige ondernemers in de supermarktsector, was één van de auteurs van de code. Het belangrijkste conflict tussen franchisenemers en -gevers op het moment speelt binnen Albert Heijn. Afgelopen weekeinde schreven de franchisers nog een brandbrief aan directie en aandeelhouders van Ahold Delhaize.

Achtergrond: Advocaat Jeroen Sterk over de franchisecode

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels