nieuws

Jumbo wil staking via rechter voorkomen

Branche & Bedrijf 1780

Jumbo wil staking via rechter voorkomen

VEGHEL – Jumbo stapt naar de rechter wegens de acties die de vakbonden FNV en CNV momenteel voeren in zijn distributiecentra.

Volgens de onderneming zijn de acties ‘prematuur en disproportioneel’ en zouden de bonden er beter aan doen plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Eerder deze week maakte Jumbo bekend dat zijn logistieke medewerkers vanaf deze maand 1,5 procent meer salaris krijgen. De bonden zijn daar niet tevreden mee en willen meer loonsverhoging. Om hun eisen kracht bij te zetten riepen zij dinsdag op tot een staking. Vorige week werden al stiptheidsacties gehouden.

Schade verhalen op bonden

‘Ondanks herhaalde uitnodigingen van Jumbo om het overleg over een nieuwe cao te hervatten, blijven de bonden weigeren aan de onderhandelingstafel te verschijnen. Jumbo noemt de acties daarom prematuur en disproportioneel. Het supermarktbedrijf wil verdere schadelijke gevolgen voor de bedrijfsvoering voorkomen en zal deze zo nodig op de bonden verhalen’, zo stelt Jumbo.

Jumbo wil constructieve gesprekken

Jumbo stelt altijd te hebben ingezet op constructieve gesprekken. ‘Wat Jumbo betreft worden in een nieuwe cao niet alleen afspraken over loonontwikkeling gemaakt. Het supermarktbedrijf wil ook overeenstemming bereiken over belangrijke zaken zoals behoud van vaste banen en extra investeringen in scholing en programma’s gericht op de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.’

Bonden bewijzen medewerkers geen goede dienst

Het supermarktbedrijf is dan ook niet te spreken over de plannen voor een staking van de bonden. ‘Jumbo vindt het teleurstellend dat de bonden ervoor kiezen om actie te voeren in plaats van te onderhandelen en de in maart 2016 gemaakte afspraak over een duurzame loonkostenontwikkeling volstrekt te negeren. Door aan te sturen op acties bewijzen de bonden Jumbo en haar medewerkers geen goede dienst en belemmeren zij het voeren van een dialoog, aldus het supermarktbedrijf.’

Zie ook: FNV: Van Eerd toont weinig respect

Reageer op dit artikel