nieuws

Jumbo mogelijk dubbel getroffen door staking

Branche & Bedrijf 4329

Jumbo mogelijk dubbel getroffen door staking
Foto: Diederik van der Laan

AMSTERDAM – Jumbo wordt mogelijk dubbel getroffen door acties in aanloop naar het Paasweekeinde. De kans wordt steeds groter dat ook bakkers komende vrijdag het werk neerleggen.

Vandaag dient  al een kort geding wegens de acties die de vakbonden FNV en CNV momenteel voeren in de distributiecentra van Jumbo. Maar eventuele stakingen van bakkers vrijdag zullen mogelijk ook gevolgen hebben voor supermarkten.

Onderhandelingen in een impasse

Vakbond FNV is niet ingegaan op een uitnodiging van de werkgevers in de bakkerijbranche voor overleg over een nieuwe cao. De onderhandelingen daarover bevinden zich in een impasse, zo laat de bond weten.

NBOV teleurgesteld

Bakkersvereniging NBOV laat over haar cao-conflict weten zwaar teleurgesteld te zijn dat de bond dinsdag niet wilde komen praten. Volgens FNV-onderhandelaar Leo van Beekum heeft het echter geen zin om te gaan praten voordat er een beter voorstel wordt gedaan door de werkgevers.

Geen vrees voor paasbrood

Volgens NBOV hoeven klanten niet te vrezen voor hun paasbrood. Dat komt volgens de ondernemersorganisatie gewoon in de winkels te liggen. ‘Dat kan een oud broodje zijn’, werpt FNV tegen. Bij bakkerijen en supermarkten wordt vrijdag volgens Van Beekum voor enige tijd het werk neergelegd. Hoelang verschilt per bedrijf.

Loonsverhoging kan bakkers niet bekoren

Het cao-conflict spitst zich toe op het loonbod en enkele andere arbeidsvoorwaarden zoals afschaffing van wachtdagen bij ziekte. FNV is van mening dat de werkgevers verslechteringen proberen door te drukken. De loonsverhoging die NBOV heeft geboden kon de bakkers niet bekoren.

Jumbo stapt naar rechter

Jumbo maakte woensdag bekend naar de rechter te stappen wegens de acties die FNV en CNV in de distributiecentra voeren. Volgens de onderneming zijn de acties ‘prematuur en disproportioneel’ en zouden de bonden er beter aan doen plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.  Vandaag wordt duidelijk of het conflict tussen de bonden en Jumbo verder uitmondt in een staking. Vanmiddag dient voor de rechtbank in Utrecht het kort geding dat is aangespannen door Jumbo om te voorkomen dat de staking door kan gaan.

Reageer op dit artikel