nieuws

Jumbo geeft eenzijdig loonsverhoging bij dc’s

Branche & Bedrijf 2402

Jumbo geeft eenzijdig loonsverhoging bij dc’s

VEGHEL – De circa 3000 logistieke medewerkers van Jumbo treffen op hun loonstrookje over april een 1,5 procent hoger salaris aan. Als bij de concurrentie de lonen harder omhoog gaan, kan daar met terugwerkende kracht nog meer bijkomen.

Dat liet de supermarktketen maandag weten. De vakbonden willen een ruimere loonsverhoging voor de medewerkers van Jumbo’s distributiecentra en voerden afgelopen week stiptheidsacties om hun eisen kracht bij te zetten. Herhaalde uitnodigingen om te onderhandelen hebben FNV en CNV volgens het bedrijf naast zich neergelegd.

Geen goede dienst

‘Door aan te sturen op acties bewijzen de bonden Jumbo en haar medewerkers geen goede dienst’, aldus topman Frits van Eerd. Het bedrijf zegt te willen voorkomen dat het personeel de dupe wordt van het gesteggel en heeft daarom eenzijdig een loonverhoging doorgevoerd.

Bijna een week

De onenigheid tussen de vakbonden en Jumbo duurt nu al bijna een week. Vorige week maandag liep het ultimatum aan de supermarktketen af en werd begonnen met stiptheidsacties. Deze zorgen ervoor dat er aanzienlijk minder vracht kan worden verwerkt in de distributiecentra, met als ultiem dreigement lege schappen in de supermarkten rond Pasen.

Partijen praten niet met elkaar

De vakbonden verwijten Jumbo dat het bedrijf wil wachten op andere cao’s voor distributiecentra alvorens de loonsverhoging kan worden vastgelegd. Jumbo wil daarmee voorkomen dat het in een nadelige positie komt als het aankomt op de concurrentiepositie. Jumbo zegt al tot de best betalende werkgevers in de branche te behoren. Toen het bedrijf vorig jaar een nieuwe cao afsloot met de vakbonden, werd daarbij afgesproken dat er iets gedaan zou worden aan de salarisverschillen in de sector. Daar houden de vakorganisaties zich volgens het bedrijf niet aan.

Ook actiedreiging bij Albert Heijn

Afgelopen vrijdag verliep ook het ultimatum aan Albert Heijn. Daar worden nu acties voorbereid. ‘Zowel AH als Jumbo zijn grote werkgevers en je zou denken dat ze meer verantwoordelijkheid richting hun werknemers voelen”, zegt onderhandelaar Özcan Colak van FNV, die verder spreekt van een een-tweetje tussen de supermarktketens. Een van de bezwaren die FNV heeft, is de versobering van de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers.

Albert Heijn stelt dat medewerkers juist positief zijn

Albert Heijn deed volgens de bonden niet alleen een mager loonbod van 1,5 procent, maar zou volgens de bond ook willen korten op de goedkoopste salarisschaal.  AH zegt op zijn beurt dat het een goed voorstel heeft gedaan en gaat graag met de bond in gesprek. Een woordvoerster benadrukt dat veel medewerkers juist positief op het cao-voorstel hebben gereageerd. Over de impact van eventuele acties kon ze nog niet veel zeggen. ‘Ik heb geen glazen bol’, zei ze tegen ANP. ‘Het is afwachten op onder meer de actiebereidheid.’

Reageer op dit artikel