nieuws

CBL krijgt gelijk in zaak Ageviewers

Branche & Bedrijf 1923

CBL krijgt gelijk in zaak Ageviewers

DEN HAAG – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft invoering van het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers door de Hollandsche Exploitatiemaatschappij HEM niet bewust geboycot.

Tot die conclusie is het Gerechtshof Den Haag gekomen in een zaak die door de supermarktkoepel was aangespannen tegen een eerder vonnis van de rechtbank Den Haag.

CBL-code

In dat vonnis werden CBL en Jumbo ervan beschuldigd dat zij invoering van het Ageviewers-systeem bewust frustreerden, omdat zij de voorkeur gaven aan invoering van de in 2012 gelanceerde CBL-code ‘Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt’. In die code wordt door caissiéres in drie stappen aan klanten gevraagd of zij de wettige leeftijd hebben om alcohol te mogen kopen. Volgens HEM probeerde het CBL haar leden ertoe te bewegen te kiezen voor de Code en daarmee invoering van het Ageviewerssyteem te voorkomen. Dat zou ins trijd zijn met de Mededingingswet.

Eerder vonnis vernietigd

Het Gerechtshof komt nu tot de uitspraak dat het CBL niet in strijd heeft gehandeld met artikel 6 van de Mededingingswet (het kartelverbod). Het eerdere vonnis van de rechtbank Den Haag is door het Gerechtshof vernietigd.

Verheugd

Het CBL is verheugd met de bevestiging door het Gerechtshof dat de inspanningen van het CBL op het gebied van verantwoorde verkoop van alcohol en tabak geen mededingingsbeperkende strekking of gevolgen hebben gehad. En volgens de supermarktkoepel hebben alle individuele leden  een zelfstandige afweging  kunnen maken om bepaalde leeftijdstijdscontrolesystemen al dan niet aan te schaffen.

Reageer op dit artikel