nieuws

AH test slimme bestelmagneet Hiku

Branche & Bedrijf 3877

AH test slimme bestelmagneet Hiku
Foto: AH

ZAANDAM – Albert Heijn gaat een test doen met een slimme koelkastmagneet die kan worden gebruikt om producten op het boodschappenlijstje te zetten.

Het gaat daarbij om de Hiku, een door een externe partij ontwikkelde knop die al in gebruikt wordt bij supermarkten in Frankrijk en de Verenigde Staten. AH is echter naar eigen zeggen de eerste partij in Nederland die de gadget gaat gebruiken. Klanten die boodschappen inspreken of scannen met de Hiku zorgen ervoor dat deze automatisch worden toegevoegd aan het boodschappenlijstje in Appie en Ah.nl.

Hiku moet lijstje completer maken

Volgens AH is er bij klanten behoefte aan een apparaatje als de Hiku. De supermarktketen verwijst daarbij naar een rondvraag onder klanten waaruit blijkt dat 70 procent van de klanten een boodschappenlijstje gebruikt, maar dan vervolgens producten vergeet op te schrijven of zelfs het hele boodschappenlijstje thuis laat liggen. De Hiku moet klanten helpen het lijstje completer te maken. AH omschrijft de nieuwe gadget als een een klein apparaatje, met een microfoon en een barcodescanner, dat verbonden is met de wifi van de klant.

Tweehonderd klanten testen

De nieuwe gadget gaat getest worden door tweehonderd klanten. AH nodigt daarbij zowel online klanten als consumenten die alleen in de supermarkt komen uit om deel te nemen aan de test. Zij krijgen gedurende twee maanden gratis een Hiku om deze uit te proberen. Daarna gaat Albert Heijn kijken hoe men verder gaat met de gadet. Het is niet voor het eerst dat binnen Ahold naar de Hiku wordt gekeken. De Amerikaanse online dochter Peapod werkte er in 2015 al mee.

Apparaatje lijkt op Amazon Dash

Het apparaat doet erg denken aan de Amazon Dash, de bestelknop van Amazon. Deze werd in 2014 in de Verenigde Staten gelanceerd en maakte onlangs zijn debuut op de Duitse markt. De Dash is er zowel voor algemene boodschappen als voor specifieke producten. In dat laatste geval worden ze veelal door fabrikanten gesponsord.

Reageer op dit artikel