nieuws

Supermarktondernemers stemden rechts

Branche & Bedrijf 1512

Supermarktondernemers stemden rechts

DOETINCHEM – VVD werd bij de Tweede Kamerverkiezingen woensdag de grootste partij. Ook bij supermarktondernemers zijn de liberalen veruit het populairst.

Dat blijkt uit een peiling van het Distrifood Winkelierspanel, voorafgaand aan de verkiezingen. 48 procent van de panelleden die deelnamen aan de peiling, stemden woensdag VVD. De partij van huidig premier Mark Rutte is traditioneel populair onder supermarktondernemers.

Veel zwevende kiezers

Ruim een kwart van de respondenten wist nog niet wat ze ging stemmen of wilde dat niet zeggen. De andere partijen die genoemd worden zijn CDA, Forum voor Democratie, ChristenUnie, SGP en PVV. Opvallend is dat er geen enkele ondernemer is die aangeeft ‘links’ te stemmen.

VVD is beste belangenbehartiger

Als reden voor een stem op de VVD geven de meeste ondernemers aan dat die partij het best opkomt voor hun belangen. Een Plus-ondernemer uit Flevoland: ‘De VVD is de beste partij voor ondernemers en serieus in het voorkomen van doldwaze regelgeving.’ Een Groningse AH-winkelier voegt toe: ‘Geen pessimisme maar positiviteit! Ik wil inhoud en geen geneuzel, terugblikken en modder gooien. Het moet er toe doen!’

Sommigen stemden uit overtuiging

Een Gelderse Spar-man stemde SGP: ‘Vanuit overtuiging, en ze combineren het beste van rechts met links.’ Een Zuid-Hollandse Coop-ondernemer stemde tactisch met het oog op de formatie: ‘De ChristenUnie, vanwege mijn geloof maar het kan ook een belangrijke partij zijn.’

Reageer op dit artikel