nieuws

Politie rolt illegale sigarettenfabriek op

Branche & Bedrijf 1692

Politie rolt illegale sigarettenfabriek op
De illegale sigarettenfabriek in Oirschot. Foto: Fiod

OIRSCHOT – De Fiod heeft afgelopen vrijdag samen met de politie een illegale sigarettenfabriek in Oirschot opgerold.

De opsporingsambtenaren troffen een complete productielijn, 8,9 miljoen sigaretten en bijna 20.000 kilo tabak aan. Er was materiaal aanwezig voor de productie van nog eens twintig miljoen sigaretten. Als de sigaretten en de tabak op de Nederlandse markt zouden zijn gekomen, was ongeveer voor 3,3 miljoen euro aan accijns ontdoken. Dit heeft fiscale opsporingsdienst van de fiscus dinsdag bekendgemaakt. Zowel de productielijn als de in beslag genomen sigaretten en tabak worden vernietigd.

Sigarettenmerk Regal

Op het moment van de inval in de illegale sigarettenfabriek werden sloffen Regal-sigaretten afgevuld. Een merk dat vooral in Groot-Brittannië populair is. Daarbij zijn acht verdachten aangehouden die in de loods in de Brabantse plaats aan het werk waren. Het zijn mannen uit Letland, Litouwen en Moldavië. Aanleiding voor de inval was een melding bij de politie over afwijkend elektriciteitsverbruik. Het vermoeden bestond in eerste instantie dat het ging om een hennepkwekerij.

Machine die sigaretten vult in de illegale sigarettenfabriek. Foto: Fiod

Machine die sigaretten vult in de illegale sigarettenfabriek. Foto: Fiod

Schatkist dupe van illegale sigarettenfabriek

Het is vooral de Nederlandse Belastingdienst en dus de schatkist, die de dupe is van de illegale handel in sigaretten omdat geen accijns wordt afgedragen. De afgelopen vijf jaar is de staat daardoor tientallen miljoenen misgelopen, meldt  De Telegraaf. Tussen 2012 en 2016 werden in ons land 450 miljoen sigaretten in beslag genomen en bijna 350 miljoen kilo tabak. Dat aantal is volgens de Fiod al jaren redelijk stabiel.

Ook verkopers tabak missen inkomsten

Volgens Janwillem Burgerink, directeur van brancheorganisatie Tabaksdetailhandel zag de fabriek er professioneel uit. Volgens hem wordt niet alleen de schatkist getroffen door de illegale handel maar zijn ook tabakswinkels de dupe. Hij zegt dat zijn sector veel last heeft cvan d eillegale handel in sigaretten. Het aantal in Oirschot aangetroffen sigaretten hebben volgens  een totale waarde van de jaaromzet van circa negen winkels bij elkaar. ‘Dan kun je nagaan hoeveel er door illegale handel wordt weggehaald uit het legale circuit.’

Reageer op dit artikel