nieuws

Minder snackbars, meer fastfoodrestaurants

Branche & Bedrijf 761

Minder snackbars, meer fastfoodrestaurants

WARMOND – De traditionele snackbar verliest in Nederland nog altijd terrein ten opzicht van de nog snellere hap. Waar het aantal snackbars nog altijd tanende is, geldt dit geenszins voor het aantal filialen van fastfoodketens.

Wel treedt er volgens horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, dat woensdag met de cijfers naar buiten kwam, een stabilisatie op bij de daling van het aantal snackbars. Momenteel telt Nederland ruim 4800 snackbars. Ten opzicht van vijf jaar geleden betekent dat een daling van 0,8 procent. In vergelijking met tien jaar geleden telt Nederland krap 200 snackbars minder, een daling van 4 procent.

Wel groei in fastfoodrestaurants

Het aantal fastfoodrestaurants steeg in de afgelopen vijf jaar met bijna 7 procent. Ten opzichte van tien jaar geleden steeg het aantal filialen van fastfoodketens met 11 procent. Exacte aantallen werden daarbij niet gegeven. Nederland telt gemiddeld 2,9 snackbars per 10.000 inwoners. In Limburg zijn gemiddeld de meeste friettenten te vinden. Hier zijn dat er door de bank genomen 4,7 op 10.000 Limburgers. Flevoland komt er met gemiddeld twee snackbars op 10.000 inwoners van alle provincies het bekaaidst van af.

Totale snackmarkt blijft groeien

Verder valt volgens de onderzoekers op dat er Nederland steeds meer hippe biologische frietzaken bijkomen. Voor de komende jaren verwacht het adviesbureau dat de totale snackmarkt (inclusief fastfoodfilialen) een lichte groei zal doormaken.

Reageer op dit artikel