nieuws

EU gaat controle op levensmiddelen uitbreiden

Branche & Bedrijf 1045

EU gaat controle op levensmiddelen uitbreiden
Foto: Shutterstock

STRAATSBURG – De Europese Unie gaat de controle op voedsel opvoeren. Dit moet ervoor zorgen dat fraude moeilijker wordt en strenger wordt bestraft.

Vier jaar na het schandaal met paardenvlees is het Europees Parlement akkoord gegaan met wetgeving die moet zorgen voor scherpere en meer doelgerichte voedselcontroles. ‘Van boer tot vork’, is de belofte waarmee het consumentenvertrouwen moet worden teruggewonnen. Als er iets verkeerd is gegaan of er is gefraudeerd, moet direct te achterhalen zijn waar dat is gebeurd. Het gaat bijvoorbeeld om vervuilde alcohol of gesjoemel met olijfolie, eieren, vis of vlees.

Vaker onaangekondigde inspecties

De controlesystemen in de EU-landen worden daarvoor uitgebreid, gestroomlijnd en efficiënter gemaakt. Het is de bedoeling dat inspecteurs na een risicoanalyse vaker onaangekondigd binnenvallen. Zij kunnen dat bijvoorbeeld doen na meldingen van klokkenluiders. Lidstaten moeten voedselfraudeurs streng straffen. In Nederland kan een voedselfabrikant al een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet krijgen.

Reageer op dit artikel