nieuws

Vlaardingen krijgt sociale supermarkt

Branche & Bedrijf 4153

Vlaardingen krijgt sociale supermarkt
De voormalige boekhandel waar de sociale supermarkt zich vestigt. Foto: Google Streetview

VLAARDINGEN – Vlaardingen krijgt binnenkort een sociale supermarkt waar minima met korting boodschappen kunnen doen.

De supermarkt voor minima krijgt een assortiment van circa 1500 producten. Initiatiefnemer Eric Dijkhuizen is daardoor een samenwerking aangegaan met lokale vestigingen van Jumbo en MCD. Die leveren het grootste deel van de 1500 producten tegen gereduceerde prijzen. Het assortiment zal vooral uit huismerken van de twee formules bestaan, meldt het AD. Volgens Dijkhuizen is de omvang van het assortiment het enige verschil met reguliere supermarkten. ‘Geen zes merken pindakaas, maar één’, aldus Dijkhuizen. Ook zullen geen alcohol en tabakswaren worden verkocht.

Altijd goedkoper

Door de gereduceerde prijzen kunnen minima elke maand voor een paar tientjes alles binnen hebben, verwacht Dijhuizen, die ook directeur van Vlaardingen Werkt is, dat werklozen op weg helpt. Klanten moeten bewijzen dat ze tot de doelgroep behoren, dan krijgen ze een speciale pas waarmee ze voor de korting in aanmerking komen. Klanten met een baan betalen wel het volle pond. ‘Al ben je dan nog steeds goedkoper uit’, zegt Dijkhuizen in de krant. Hij benadrukt dat het geen verkapte voedselbank wordt waar mensen gratis terecht kunnen. ‘Mensen moeten de waarde van geld leren beseffen. Zulke supermarkten in Rotterdam zijn vaak veredelde voedselbanken.’

Sociale supermarkt met restaurant

Minima kunnen niet alleen voor boodschappen bij de sociale super terecht. Er kom ook een restaurantgedeelte bij dat in het najaar opent. Daar kunnen minima voor maximaal €6 een driegangenmaaltijd bestellen die wordt bereid met dagverse producten.

Keten van sociale supermarkten

Volgens Dijkhuizen is vanuit omliggende gemeenten ook belangstelling voor de sociale supermarkt. Hij wil niet zeggen welke gemeenten dat zijn, maar hij sluit een keten van sociale supermarkten niet uit. Volgens hem zal er, zolang armoede blijft bestaan, altijd behoefte zijn aan winkels als deze.

 

Investering van €150.000

De supermarkt voor minima komt in een pand waar voorheen een boekhandel was gevestigd. In de aankomende weken wordt het verbouwd. Initiatiefnemer Eric Dijkhuizen, twijfelt nog over de naam. Hij denkt aan Super van Lopik, waardoor de supermarkt aan de bij Vlaardingers bekende boekhandel Kopa & Van Lopik herinnert. ‘Iedereen kent ons dan’, verwacht de initiatiefnemer. De investering van circa €150.000 wordt volledig uit fondsen en giften betaald.

Werklozen

De sociale supermarkt wordt bovendien gebruikt om werklozen aan een baan te helpen. Uiteindelijk moeten vier werklozen een betaalde fulltime baan krijgen in de winkel of het restaurant. Medewerkers die talent hebben, kunnen later mogelijk bij de Jumbo of MCD aan de slag.

 

Reageer op dit artikel