nieuws

Vakcentrum hekelt gemeentelijke leges Drankwet

Branche & Bedrijf 1688

Vakcentrum hekelt gemeentelijke leges Drankwet
Borrelshop in een supermarkt.

WOERDEN – Het Vakcentrum hekelt de grote verschillen in leges die gemeenten rekenen voor het bijschrijven van een extra leidinggevende op de vergunning Drank en Horecawet die nodig is voor een borrelshop.

De grote verschillen in kosten tussen de diverse gemeentes zijn volgens het Vakcentrum onverklaarbaar. De kosten van bijschrijven van een leidinggevende het aanhangsel van de Drankvergunning variëren van iets meer dan €33 tot meer dan €450, afhankelijk van waar de supermarkt met borrelshop is gevestigd. Dit blijkt uit een streekproef van het Vakcentrum , dat bij vijftien gemeenten de kosten opvroeg. ‘De verschillen in leges zijn onthutsend’, aldus het Vakcentrum in een persbericht. ‘Voor veel ondernemers brengt dit onevenredig hoge lasten met zich mee.’

Raalte de duurste

Het bijschrijven van een nieuwe leidinggevende kost in Raalte, de duurste gemeente, €463. Dat is bijna 14 keer hoger dan in Harderwijk dat €33,55 rekent voor dezelfde administratieve handeling.  Raalte is met dit bedrag ook nog altijd twee keer zo duur als de nummer twee in de lijst Den Bosch dat €209,95 rekent. Het Vakcentrum vindt de grote verschillen ‘onthutsend’. Sommige gemeenten verlenen overigens wel kwantumkorting. In Amsterdam is het zaak zoveel mogelijk medewerkers in een keer bij te schrijven. De eerste bijschrijving kost €167, voor elke volgende leidinggevende in dezelfde aanvraag moet €18 worden bijgeschreven.

Altijd leidinggevende in borrelshop

De bijschrijving van leidinggevenden op vergunningen is actueel sinds de Raad van State begin dit jaar oordeelde dat in borrelshops in supermarkten permanent een leidinggevende aanwezig moet zijn. Deze uitspraak dwingt gemeenten te gaan controleren en handhaven. Als er geen leidinggevende is, moet de deur op slot. Een aantal supermarkten heeft daarom al een bel bij de toegang naar de borrelshop geïnstalleerd. Als klanten aanbellen, komt een gekwalificeerde medewerker de klant helpen.

Overzicht van kosten per gemeente uit de steekproef:

Gemeente Leges voor bijschrijven op aanhangsel van vergunning DHW

 

Utrecht € 132,85
Maximaal € 664,25 bij wijziging meerdere leidinggevenden
Amsterdam € 167,00
Bijschrijven iedere volgende leidinggevende in dezelfde aanvraag € 18
Rotterdam € 94,00
Bijschrijven iedere volgende leidinggevende in dezelfde aanvraag € 46
‘s-Hertogenbosch € 209,95
‘s-Gravenhage € 81,00
Enkhuizen € 117,70
Barendrecht € 75,75
Cuijk € 93,40
Castricum € 133,10
Eindhoven € 18,65
Heerlen € 128,90
Bij iedere volgende € 83,10
Katwijk € 106,70
Raalte € 463,00
Ede € 106,00
Harderwijk € 33,55

Bron: Vakcentrum

 

 

Reageer op dit artikel